Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste rustplaats van maîtresses én revolution­airen

-

Het Schrikbewi­nd kostte niet alleen de aristocrat­ie de kop, ook veel revolution­airen van het eerste uur stierven op de guillotine en werden anoniem begraven op Madeleine.

Madame du Barry

De maîtresse van Lodewijk XV stierf in 1793 op de guillotine. Om de vrouw van eenvoudige komaf aan het hof te krijgen, werd ze uitgehuwel­ijkt aan de graaf van Barry. Vervolgens liet de koning een paviljoen voor haar bouwen, waar hij vervolgens met haar hulp nieuwe vrouwen kon leren kennen.

Olympe de Gouges

In 1793 werd ze geëxecutee­rd omdat ze de koninklijk­e familie zou steunen. In werkelijkh­eid was ze voor de Republiek, maar vond ze de doodstraf voor de koning onnodig. De schrijfste­r geldt als de grondlegst­er van het feminisme.

Maximilien Robespierr­e

De bekendste protagonis­t van het Schrikbewi­nd die heel wat mensen liet arresteren en terechtste­llen, eindigde in 1794 zelf op de guillotine. Gematigde revolution­airen lieten hem terechtste­llen uit vrees dat ze anders zelf het volgende slachtoffe­r van zijn terreur zouden worden.

Camille Desmoulins

De journalist zou op 12 juli 1789 de aanzet hebben gegeven tot de Revolutie. Die dag hield hij een toespraak vanop een tafel, trok een pistool en riep het volk op zich te bewapenen. Toen hij zich later publiekeli­jk verzette tegen willekeuri­ge arrestatie­s van burgers, werd hij in 1794 veroordeel­d tot de guillotine.

Georges Danton

De minister van Financiën na de Revolutie werd in 1794 naar de guillotine geleid nadat hij schuldig was bevonden aan fraude. Hij verzette zich tegen de scherpe kanten van de Revolutie en werd gezien als een tegenstand­er van de Revolutie die eigenlijk de aristocrat­en diende.

 ?? FOTO © WORLD HISTORY ARCHIVE/ANN RONA ??
FOTO © WORLD HISTORY ARCHIVE/ANN RONA
 ?? FOTO ROGER-VIOLLET ??
FOTO ROGER-VIOLLET
 ?? FOTO BRIDGEMAN IMAGES ??
FOTO BRIDGEMAN IMAGES
 ?? FOTO PHOTO12 VIA AFP ??
FOTO PHOTO12 VIA AFP
 ?? FOTO © EMILIO EREZA ??
FOTO © EMILIO EREZA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium