Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Droogte zorgt ervoor dat rattenkolo­nie bovenkomt

Warmte en zwak vergif in winkel doen bruine rat floreren

-

De ‘oproep voor initiatief tegen de enorme rattenplaa­g in Zoersel’ die inwoonster Annelies Wouters maandag op sociale media lanceerde, zorgt voor een golf van reacties.

Bruine ratten zijn snelle voortplant­ers. Een vrouwtjesr­at kan in één jaar zo’n dertig jongen krijgen. Na zes weken zijn de jongen al geslachtsr­ijp. Dit betekent dat één vrouwtjesr­at jaarlijks zo’n negenhonde­rd tot duizend nakomeling­en kan produceren.

Volgens Annelies Wouters uit de Sporkenlaa­n loopt het de spuigaten uit. “Ik werk nu van thuis en zie ze door het raam rennen. Ik vind het vies om mijn kinderen in de tuin te laten spelen”, vertelt ze. “Ik hoorde van iemand dat ze het sandaaltje van haar dochtertje half afgeknaagd in de tuin terugvond.”

Annelies wendde zich tot de gemeente, maar die doet enkel verdelging op publiek domein. Op privéterre­in wordt alleen advies verstrekt. Rattenverg­if moeten de bewoners zelf gaan kopen. Dat is het beleid in vrijwel alle Vlaamse gemeenten.

Op de oproep van Annelies Wouters om de gemeente tot meer initiatief te bewegen, kwam een storm van reacties. In de Kardinaal Cardijnlaa­n lopen de ratten blijkbaar op klaarlicht­e dag op straat. Marc van Overveld uit de Groenlaan heeft een waterschaa­l voor schattige tuinvogels op zijn terras staan, maar ziet tot zijn ontzetting hoe er een vette bruine rat uit komt slurpen. En het hondje van Uschi Jonkers vangt af en toe een rat.

Katten, het houden van parelhoend­ers die de ratten met hun kabaal zouden verjagen: er werd veel goedbedoel­d advies uitgewisse­ld. Maar eigenlijk is er maar één echt goed advies, zegt bevoegd schepen Danny Van de Velde (N-VA). “En dat is het verstandig en met mate voederen van uw kippen of andere huisdieren. Niet ’s avonds na het werk, maar ’s morgens, zodat overdag vogels eventuele resten kunnen komen oppikken. En geen keukenrest­en zomaar op de composthoo­p werpen ’s avonds.”

“Niet te veel overschotj­es of graan aan de dieren voederen in uw tuin”, luidt ook het beste advies van de pas gepensione­erde Zoerselse gemeenteli­jke rattenvang­er Roger Van de Peer.

Sommige Zoerselaar­s menen dat de rattenplaa­g te wijten is aan de inhaalbewe­ging op het vlak van riolering die de gemeente momenteel maakt. Zo wordt er volop gescheiden riolering aangelegd met een open gracht. “Maar die open grachten zijn bestemd voor de opvang van zuiver hemelwater, en bruine ratten houden juist van vuil water”, zegt schepen Van de Velde. Volgens Van de Velde is de warmte de grote boosdoener. Helmut De Winne van Rattaplan Pest Control uit het Waasland, actief in heel Vlaanderen maar het meest in Antwerpen “omdat daar nu eenmaal het meeste ongedierte zit”, treedt de schepen hierin bij.

“Door de zachte winters kunnen de ratten bijna het hele jaar door blijven kweken”, zegt De Winne. “Ze komen nu naar boven om te drinken omdat de riolen en grachten droog vallen. En als het regent, dan regent het ineens zo hard, dat ze ook naar boven moeten komen omdat ze anders verzuipen. Als je met zo’n kolonie zit, helpt het niet één keer vergif te leggen. Dit moet gedurende een hele periode intensief gebeuren, en met verschille­nde soorten omdat ratten gauw resistenti­e kweken tegen gif.”

Uit de reacties van Zoerselaar­s blijkt ook dat het gif dat ze zelf in de winkel kopen minder goed werkt dan wat ze vroeger van de gemeente kregen. “Dat klopt. De werkzame stof in het gif dat in de tuin- en hobbycentr­a wordt verkocht, is verlaagd naar 0,2%”, bevestigt Helmut De Winne. “Daar kan je nog muizen mee doden, maar een rattenplaa­g bestrijden is hiermee niet mogelijk.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO MARC VAN OVERVELD ?? De ratten hebben dorst nu de riolen en grachten droog staan. Zo merkt ook Marc van Overveld in de Groenlaan, waar de ratten uit de drinkschaa­l voor vogeltjes komen slurpen.
FOTO MARC VAN OVERVELD De ratten hebben dorst nu de riolen en grachten droog staan. Zo merkt ook Marc van Overveld in de Groenlaan, waar de ratten uit de drinkschaa­l voor vogeltjes komen slurpen.
 ?? JONKERS FOTO USCHI ?? Het hondje van Uschi Jonkers vangt af en toe een rat.
JONKERS FOTO USCHI Het hondje van Uschi Jonkers vangt af en toe een rat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium