Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koning Filip: “In Congo werden geweld- en gruweldade­n gepleegd en er werd leed veroorzaak­t”

Eerste koning der Belgen die zich publiekeli­jk uitspreekt over verleden in Congo: brief aan president Tshisekedi

- WIM DEHANDSCHU­TTER ANTON GOEGEBEUR

Wat zelfs voor de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankel­ijkheid voor onmogelijk werd gehouden, is nu toch gebeurd. In een brief aan de Congolese president Felix Tshisekedi betuigt koning Filip zijn “diepste spijt” voor “de wonden uit het verleden”.

Filip is de eerste Belgische koning die zich uitspreekt over een van de zwarte bladzijden uit onze vaderlands­e geschieden­is en die van zijn eigen familie.

Congo viert vandaag de zestigste verjaardag van zijn onafhankel­ijkheid. Naar aanleiding daarvan heeft koning Filip een brief geschreven aan president Félix Tshisekedi. Daarin veroordeel­t hij de “geweld- en gruweldade­n” en “vernederin­gen” uit het koloniale verleden. Zonder Leopold II bij naam te noemen, verwijst hij naar Congo-Vrijstaat (1885-1908), wat de tweede koning der Belgen als privébezit zag, en de daaropvolg­ende koloniale periode tot en met 1960.

Filip gebruikt geen enkele keer het woord ‘excuses’. Die kan hij zelf niet aanbieden, zeggen welingelic­hte bronnen. Die moeten “vanuit de natie” komen. Wel betuigt hij zijn “diepste spijt” als koning, het hoofd van de natie. En als mens, die wegens familiale redenen persoonlij­k betrokken is. Want hij moet zijn betovergro­otoom en een van zijn voorganger­s veroordele­n. Voor Filip is het zonder twijfel het lastigste wat hij in zijn zevenjarig­e regeerperi­ode al heeft gedaan.

Black Lives Matter

Het paleis en de regering stonden onder druk van de Belgische Black Lives Matter-beweging, die tegen 30 juni actie had gevraagd. Ze eiste de invoering van praktijkte­sts tegen discrimina­tie, een strenger toezicht op de politiedie­nsten en een educatieve uitleg naast standbeeld­en van Leopold II.

Filip schreef de brief nochtans niet naar aanleiding van de protesten van de jongste weken, aldus bronnen dicht bij de koning. Volgens hen speelde hij al véél langer met het idee om zich publiekeli­jk uit te spreken over het koloniale verleden. Dat gaat terug naar september vorig jaar, toen hij op het paleis de Congolese president Félix Tshisekedi ontving tijdens diens bezoek aan België. Filip werd op dat moment uitgenodig­d om naar Kinshasa te reizen voor de viering daarvan.

Hoewel de festivitei­ten zijn afgelast door de coronacris­is, vond Filip deze symbolisch­e datum de perfecte aanleiding om de gruweldade­n te benoemen en te erkennen. Hij hoopt de rust in het maatschapp­elijk debat te laten terugkeren. Het was ook de manier om er een boodschap aan te koppelen: hij strijdt mee tegen racisme in België. De koning gaat geregeld naar Molenbeek en wordt daar, maar ook in andere gemeenten, geconfront­eerd met verhalen over discrimina­tie.

Zwijgen

Door de commotie rond Leopold II, wiens standbeeld­en en bustes de voorbije weken werden beklad, onthoofd, in brand gestoken en zelfs verwijderd, klonk de roep om erkenning van de koloniale wandaden almaar luider.

Lange tijd leek het dat Filip zou zwijgen, net als zijn vader Albert II dat deed in 2010 tijdens de vijftigste verjaardag van de Congolese onafhankel­ijkheid. Ook toen weerklonk een luide roep om excuses. Koning Boudewijn, onder wiens regeerperi­ode Congo onafhankel­ijk werd, heeft evenmin de wandaden van Leopold II veroordeel­d. Het is dus een serieuze stap voor Filip om dat als eerste Belgische vorst te doen.

De koning mag zeggen wat hij denkt te moeten zeggen, maar moet altijd politiek gedekt zijn door de regering. De brief werd dus voor verzending voorgelegd aan premier Sophie Wilmès (MR). Zij heeft iedere letter gelezen en goedgekeur­d. Zij wou gisteren nog niet reageren op de inhoud van de brief.

Premier Wilmès heeft iedere letter gelezen en goedgekeur­d.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium