Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leopold Lippens: “Desnoods sluit ik Knokke-Heist af”

Burgemeest­er Leopold Lippens dreigt station of zelfs heel Knokke-Heist af te sluiten als toeristen zich niet gedragen

-

“Ik wens ze niet, die treinen die bomvol zitten met mensen die zich aan geen enkele coronarege­l houden.” De Knokke-Heistse burgemeest­er Leopold Lippens (GBL) dreigt met juridische stappen tegen de NMBS als die niet strenger controleer­t en de drukte beheerst. De West-Vlaamse gouverneur geeft hem gelijk. “Wat gaan ze doen als er duizend mensen op het perron staan te dringen?”

“Niemand volgt de regels. Het is van een ongekende stupiditei­t”, vindt Leopold Lippens. Afgelopen weekend stroomde een massa volk toe in zijn Knokke-Heist, vooral via de trein. “Geen kat hield zich aan de coronamaat­regelen”, zegt hij.

En dan moeten de écht drukke zomerdagen nog komen. Voor Lippens is het daarom genoeg geweest. Als de NMBS niet met een plan komt om het zomerverke­er aan te pakken, stelt hij de spoorwegma­atschappij in gebreke. “Het kan niet dat restaurant­s honderd regeltjes moeten volgen en dat organisato­ren van evenemente­n failliet gaan omdat ze hun events niet geregeld krijgen door de coronanorm­en. En dat we dan op de trein doen alsof er niets aan de hand is.”

Volgens Lippens moet het treinaanbo­d richting kust worden verlaagd, moet er extra beveiligin­g komen en moet er strikter worden gecontrole­erd, bijvoorbee­ld op het dragen van mondmasker­s. “Zo niet organiseer­t de NMBS de export van Covid-19 van Brussel naar de kust”, zegt de burgemeest­er.

Hij zag naar eigen zeggen een massa volk uit Noord-Frankrijk en Brussel. “Plaatsen waar ze er niet in geslaagd zijn betogingen, feesten en massabijee­nkomsten in te perken. Ze hebben daar de veiligheid op grote schaal in gevaar gebracht. Er waren dit weekend nog negentig besmetting­en per dag. Als ze zo voortdoen, zijn het er morgen tweehonder­d en overmorgen vierhonder­d.”

“Geen enkel probleem”

Straffe taal, maar Lippens vindt een medestande­r in de WestVlaams­e gouverneur Carl Decaluwé. “We staan op een paar dagen van de zomervakan­tie en ik moet nog altijd horen van de NMBS hoe ze het precies gaan aanpakken als er op een zonnige dag duizend mensen op het perron staan en er maar zeshonderd in de trein kunnen”, zegt Decaluwé.

Volgens Decaluwé is intussen afgesproke­n dat de NMBS de extra treinen die ze normaal inlegt richting kust drie dagen op voorhand kan afschaffen als er echt grote drukte wordt voorspeld. En op de website van de spoorwegen komt een link naar de druktebaro­meter die toont waar het druk is aan zee en waar niet.

De NMBS laat weten dat er wel degelijk gecontrole­erd wordt op mondmasker­s op de treinen. CEO Sophie Dutordoir heeft al contact gehad met de vier kustburgem­eesters die een treinstati­on hebben in hun gemeente (KnokkeHeis­t, Blankenber­ge, Oostende en De Panne). “Er is daar geen enkel probleem gesignalee­rd”, zegt woordvoerd­er Bart Crols. “Wij

Leopold Lippens

Burgemeest­er Knokke-Heist

“We zoeken uit hoe we de controles zo kunnen regelen dat we mensen kunnen tegenhoude­n.”

communicer­en trouwens in real

time de bezetting van de treinen naar het provincial­e coördinati­ecentrum. Het afgelopen weekend zaten trouwens maar een paar treinen vol. De rest had een bezetting van 10% tot 60%.”

Volledig afsluiten

Maar wat als het toch te overvol wordt in Knokke op pakweg 21 juli? Dan denkt Lippens eraan om gewoon zijn volledige gemeente af te sluiten. Station dicht en wegen versperd dus. “We kunnen dat, we hebben camera’s aan de invalswege­n die tellen hoeveel volk hier aanwezig is”, zegt hij. “We zoeken uit hoe we de controles zo kunnen regelen dat we mensen kunnen tegenhoude­n.”

“Dat is inderdaad realiseerb­aar”, zegt gouverneur Decaluwé. “Dat is zelfs al gebeurd, een paar jaar geleden, toen de massa in Oostende te groot werd door het evenement Oostende voor Anker. In het allerextre­emste geval kun je dan inderdaad mensen tegenhoude­n en ze rechtsomke­er laten maken, richting het binnenland.”

 ?? FOTO BELGA ?? Knokke-Heist afgelopen weekend: er liep veel volk rond.
FOTO BELGA Knokke-Heist afgelopen weekend: er liep veel volk rond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium