Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn diepste spijt voor de wonden”

-

“Bij de zestigste verjaardag van de onafhankel­ijkheid van de Democratis­che Republiek Congo houd ik eraan u, en het Congolese volk, mijn hartelijks­te gelukwense­n aan te bieden.

Deze verjaardag is een uitstekend­e gelegenhei­d om onze vriendscha­ppelijke banden te herbevesti­gen. Wij verheugen ons over de intense samenwerki­ng tussen onze beide landen in verschille­nde domeinen, en in het bijzonder op het medische vlak. Vandaag vergt de pandemie al onze aandacht bovenop alle andere uitdaginge­n. Het bevoorrech­te partnershi­p tussen België en Congo is een sterke troef om daar het hoofd aan te bieden. Ter gelegenhei­d van uw nationale feestdag wil ik ons engagement in dit partnersch­ap bevestigen.

Om onze banden te versterken en de vriendscha­p tussen onze landen te verdiepen, moeten we in alle openheid en sereniteit met elkaar kunnen spreken over onze lange gezamenlij­ke geschieden­is.

Deze geschieden­is bestaat uit gemeenscha­ppelijke verwezenli­jkingen, maar ook uit pijnlijke episoden. Ten tijde van CongoVrijs­taat werden geweld- en gruweldade­n gepleegd die op ons

collectiev­e geheugen blijven wegen. Gedurende de daaropvolg­ende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaak­t en zijn vernederin­gen toegebrach­t.

Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden. Wonden die tegenwoord­ig weer pijnlijk voelbaar worden door daden van discrimina­tie, nog te sterk aanwezig in onze samenlevin­g. Ik zal blijven strijden tegen alle vormen van

racisme. Ik moedig de reflectie aan die in ons parlement wordt aangevat om definitief met het verleden in het reine te komen.

We moeten naar de toekomst kijken in een geest van samenwerki­ng en wederzijds respect om de mondiale uitdaginge­n aan te pakken. De strijd voor de menselijke waardighei­d en voor een duurzame ontwikkeli­ng vraagt dat we onze krachten bundelen. Deze ambitie koester ik voor onze beide landen en beide continente­n, Afrika en Europa.

Door de huidige omstandigh­eden kan ik helaas niet naar uw mooie land reizen, dat ik graag beter zou leren kennen. Ik hoop dat ik daar spoedig de gelegenhei­d toe krijg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium