Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom lag er geen draaiboek klaar?”

Beroepsver­eniging van Loodsen haalt in open brief uit na coronabesm­ettingen op schip

- (cm)

De Beroepsver­eniging van Loodsen (BvL) haalt in een open brief hard uit naar Nathalie Balcaen, de topvrouw van het Agentschap Maritieme Dienstverl­ening en Kust (MDK). Dat is het Vlaams agentschap waar het loodswezen onder valt. “Er is te laat gereageerd”, vinden ze. Ook de vakbond VSOA is scherp. MDK onderzoekt de zaak intern.

Beroepsver­eniging van Loodsen schreef een open brief naar MDK-topvrouw Nathalie Balcaen en minister Lydia Peeters. Ze maakte een reconstruc­tie van de feiten die zich afspeelden op het schip Minerva Oceania, dat op vrijdag 19 juni twee loodsen aan boord kreeg. Vijftien bemannings­leden bleken achteraf besmet met corona en later testte een loods positief.

De vereniging, met veel rivierlood­sen die op Antwerpen varen, meent dat de info te traag rondging en dat testen niet snel genoeg mocht. Ze neemt het de administra­tie kwalijk dat loodsen nog andere schepen konden beloodsen.

“Waarom is het alleen dankzij een alerte VBS NDH-loods dat uiteindeli­jk de bal aan het rollen gegaan is? Waarom lag er geen draaiboek klaar? Wij zien een rode draad in elke communicat­ie, zowel naar de pers als naar de loodsen: oppervlakk­ig blijven, de zaken opsmukken en het redden van het eigen gezicht.”

De BvL twijfelt aan de daadkracht van administra­teur-generaal Nathalie Balcaen en doet zelfs de opvallende suggestie dat “indien een leidinggev­ende zich niet interessee­rt in de nautische dossiers en daarenbove­n niet beDe

trouwbaar is in haar communicat­ie, dan kan deze leidinggev­ende misschien beter vervangen worden”.

“Gebrekkige communicat­ie”

Ook vakbond VSOA is scherp: “De communicat­ie was en is nog steeds gebrekkig. Ik werd door mijn leden geïnformee­rd en heb dan nog zelf moeten bellen. Dat kan niet. Ook nu weet ik nog niet wie precies in quarantain­e zit of wie wordt getest”, zegt Gerda De Norre.

“Uit dit incident zijn leerpunten naar voor zijn gekomen”, zegt MDK, dat het incident intern evalueert. “We zullen dit doen met alle betrokkene­n, ook in de komende overlegmom­enten met de beroepsver­enigingen en vakbonden.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Op het schip Minerva Oceania bleken vijftien bemannings­leden besmet te zijn met corona.
FOTO REUTERS Op het schip Minerva Oceania bleken vijftien bemannings­leden besmet te zijn met corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium