Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Testdorp op Spoor Oost dit weekend al in de steigers

Eerste tenten verrijzen op site in Borgerhout, maar er zijn ook nog veel onduidelij­kheden

- DIRK HENDRIKX

Dit weekend moeten de tenten al verrijzen op Spoor Oost in Borgerhout. Dinsdag of woensdag zou het testdorp van de stad Antwerpen moeten kunnen proefdraai­en. Maar er moet nog een en ander worden geregeld vooraleer er tot vierduizen­d Antwerpena­ren per dag kunnen getest worden op corona.

Het is dan ook snel gegaan. Vorige week vrijdag kwam spoedarts Jan Stroobants van het ZNA-Middelheim­ziekenhuis met het idee op de proppen. “Ik zag hoe huisartsen en spoeddiens­ten overstelpt werden”, zegt hij. Vandaar dus het idee van een drive-in voor tests, met waarschijn­lijk twee rijen voor auto’s en één voor voetganger­s. Voor mensen die risicocont­acten hebben gehad of in een risicoland zijn geweest of die op het werk een besmette collega hebben, maar die zelf geen symptomen hebben. Bij symptomen moet je nog altijd eerst naar de huisarts, daaraan wil niemand tornen.

“Het is ook zeker niet de bedoeling dat wie dat maar wil een test kan vragen. Dat heeft weinig zin. Dan kun je bezig blijven, en de labo’s hebben al werk genoeg”, zegt Jan Stroobants.

De strikte regeling van Sciensano blijft dus: je moet symptomen hebben, of een risicocont­act, of een risicoreis, dan mag een test. Nieuw is nu wel dat voor het testdorp die doorverwij­zing automatisc­h zal verlopen: je beantwoord­t een paar vraagjes op een website en krijgt dan bij een positief antwoord een afspraak. Daar hoeft geen arts meer aan te pas te komen. “Die personen zonder symptomen hebben geen nood aan een dokter, maar ze belasten het systeem wel”, zegt microbiolo­og Herman Goossens. “Via het testdorp kan het allemaal snel gaan: registrati­e op website, staalname, analyse in labo, klaar.”

Krachttoer

Herman Goossens coördineer­t zelf de analyse van de vijfhonder­d tot vierduizen­d staaltjes per dag in één of meer labo’s. Hoe hij daarin gaat slagen, is nog niet helemaal duidelijk. We kregen hem vrijdag niet aan de lijn. “Het wordt een krachttoer, dat is een feit”, zegt Jan Stroobants.

Hoe dan ook moet nog een en ander geregeld worden en verder doorgespro­ken met de intussen bekende actoren als Sciensano en het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. “Het eerste wat ik heb gedaan is proberen alle neuzen in dezelfde richting te krijgen”, zegt Jan Stroobants. De terugbetal­ing (46 euro) zou op dezelfde manier moeten verlopen als via de huisarts. “We werken geheel volgens de wet. Maar bel volgende week nog eens terug voor de details van de hele operatie. Het is allemaal nog volop in beweging.”

Jan Stroobants

Spoedarts ZNA Middelheim “Het is zeker niet de bedoeling dat wie dat maar wil een test kan vragen. Dan kun je bezig blijven, en de labo’s hebben al werk genoeg.”

 ?? FOTO BELGA ?? Spoor Oost ligt er nog verlaten bij, maar daar komt dit weekend al veranderin­g in.
FOTO BELGA Spoor Oost ligt er nog verlaten bij, maar daar komt dit weekend al veranderin­g in.
 ?? FOTO STAD ANTWERPEN ?? De drive-in krijgt wellicht twee rijen voor auto’s en één voor voetganger­s.
FOTO STAD ANTWERPEN De drive-in krijgt wellicht twee rijen voor auto’s en één voor voetganger­s.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium