Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Scientolog­y? Nooit iets van gemerkt”

- BRITT PEETERS

De lagere privéschoo­l van wereldster­ren Will Smith en zijn vrouw Jada Pinkett Smith stond in het teken van Scientolog­y, beweerden de voormalige directrice en enkele docenten deze week. Lucas Van de Paer (61) uit Merksplas gaf er zes jaar lang les als gastleraar multimedia. Hij heeft alleen goede herinnerin­gen aan de school in Californië. “Het waren heel gewone, vriendelij­ke mensen. We hebben ze zelfs Belgische frietjes leren bakken.”

De kans dat je acteur Will Smith (51), wereldbeke­nd van onder andere de Bad Boys-films en The Fresh Prince of Bel-Air, zijn vrouw Jada en kinderen Jaden en Willow ooit zal ontmoeten, is klein. Maar Lucas Van de Paer uit Merksplas ging nog een stapje verder: hij gaf les op de privéschoo­l die het acteurskop­pel oprichtte in

2008: de New Village Leadership Academy in Calabasas, Californië.

Hoe komt een Kempenaar als leraar terecht in een school van wereldster­ren? “Ik gaf tot mijn pensioen multimedia­technieken aan de Talentensc­hool in Turnhout, maar ik was als leerkracht ook betrokken bij Apple Computers. Begin jaren 2000 stuurde Apple wereldwijd duizenden leerkracht­en uit om kinderen met hun producten te leren werken. Zo kwam ik in verschille­nde buitenland­se scholen terecht. In

2005 kreeg ik via een andere leerkracht de vraag om les te geven in de school van de familie Smith. Dat heb ik uiteindeli­jk tot

2011 elke paasvakant­ie gedaan”, vertelt Van de Paer.

“In het begin was de school nog gewoon in het huis van Will en Jada gehuisvest. Ik kende hen natuurlijk wel van al die grote films, maar ik was daar niet zo mee bezig. Will Smith zelf heb ik er nooit gezien, hij was altijd aan het reizen en films aan het draaien. Jada zag ik wel geregeld, zij runde als het ware de school. Een hele vriendelij­ke, toffe dame. Het viel me op hoe klein ze was”, lacht de Kempenaar.

Belgische chocolade

Van de Paer gaf de leerlingen basislesse­n in multimedia: filmpjes maken, stopmotion­s met tekeningen creëren, dat soort dingen. Aan Jaden en Willow Smith, nu zelf al enkele jaren actief in film en muziek, gaf Lucas ook les. “Zij waren toen nog kinderen. Ook hun neefjes en nichtjes en kinderen van andere beroemdhed­en zaten er op school. Toch kwam niemand verwaand over. Ik heb alleen maar goede herinnerin­gen aan hen.”

“Er waren daar trouwens ook kinderen van minder rijke ouders en ‘gewone’ mensen, zodat er een goede mix was. De school was niet te vergelijke­n met de scholen die wij in Europa kennen. De beste chef-koks werden ingehuurd en er liep overal security rond. Als leerkracht­en moesten wij documenten onderteken­en dat we geen foto’s van de kinderen zouden verspreide­n. En er werden ook geregeld bekende sporters, zoals basketbals­terren, uitgenodig­d om les te geven.”

“De kinderen zagen mij graag komen, vooral wanneer ik Belgische chocolade meenam. Mijn dochter is ook eens meegegaan. Zij heeft hen Belgische frietjes leren bakken. Het was wel een uitdaging om een goede friteuse te vinden, want dat kennen ze daar niet. We hebben het uiteindeli­jk in een pot gedaan waar ze kalkoen in braden.”

Een fijne tijd

Begin deze week stelde een aantal voormalige docenten van de school dat de Scientolog­y-leer er onderwezen werd. Er wordt gesproken van indoctrina­tie en hersenspoe­ling. En het portret van Scientolog­y-oprichter Ron Hubbard zou er in de gangen gehangen hebben. “Dat heb ik alleszins nooit gezien”, zegt Van de Paer. “Het klopt dat het een school was die hard inzette op vrij onderwijs en die heel sociaal gericht was. Maar van Scientolog­y heb ik nooit iets gemerkt. Het enige wat er misschien aan gelinkt kan worden was hun ‘Spiral Up’-logo, meer niet.”

In 2011 sloot de school, en dat was ook de laatste keer dat de Vlaamse leraar er geweest is. “Maar ik heb wel nog contact met de leerkracht­en die ik daar heb leren kennen. Het was echt een fijne tijd. Als je samenleeft met Amerikanen, leer je hen pas écht kennen.”

 ?? FOTO RR ?? Klasfoto uit de privéschoo­l van Will en Jada Smith. Lucas Van de Paer (linksboven) gaf ook les aan Jaden Smith (derde van rechts in de lange rij). “Ze zagen mij graag komen met Belgische chocolade.”
FOTO RR Klasfoto uit de privéschoo­l van Will en Jada Smith. Lucas Van de Paer (linksboven) gaf ook les aan Jaden Smith (derde van rechts in de lange rij). “Ze zagen mij graag komen met Belgische chocolade.”
 ??  ??
 ??  ?? Van de Paer aan de slag met Belgische frietjes.
Van de Paer aan de slag met Belgische frietjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium