Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ars niet welkom in Mechelse fitnesscen­tra

Ook buurgemeen­te Zemst maakt werk van verbod

- STIJN VAN DE SANDE

De Mechelse burgemeest­er Alexander Vandersmis­sen (VldGroen-m+) verbiedt mensen uit Antwerpen en de omliggende gemeenten om te sporten in de fitnesscen­tra in de Dijlestad. Gouverneur Cathy Berx beval vorige week de sluiting van alle fitnesscen­tra in Antwerpen en omgeving. Daardoor weken de voorbije dagen Antwerpena­ars massaal uit naar Mechelen, Beveren en SintNiklaa­s. Na Mechelen wil ook de Vlaams-Brabantse buurgemeen­te Zemst een verbod uitvaardig­en. “Het is niet de bedoeling dat het Antwerpse probleem geëxportee­rd wordt”, zegt burgemeest­er Veerle Geerinckx (N-VA).

Het is voortaan verboden voor inwoners van de stad Antwerpen en de omliggende gemeenten om te komen fitnessen in Mechelen. Burgemeest­er Alexander Vandersmis­sen nam die beslissing zaterdagav­ond nadat is gebleken dat Antwerpena­ars massaal in de Dijlestad kwamen sporten. Ook in buurgemeen­te Zemst maakt men werk van een fitnessver­bod voor Antwerpena­ars.

De fitnesscen­tra in de stad Antwerpen en in de omliggende gemeenten die zwaar getroffen worden door de heropflakk­ering van het coronaviru­s zijn sinds vorige week gesloten. Enkele dagen later bleek dat heel wat Antwerpena­ars naar de fitnesscen­tra in Mechelen afzakten om te komen sporten. Daar steekt Mechels burgemeest­er Alexander Vandersmis­sen (Vld-Groen-m+) nu een stokje voor. Hij verbiedt de toegang tot de fitnesscen­tra in zijn stad voor mensen uit de ‘Covidzone’ rond Antwerpen.

“Door in Mechelen te komen fitnessen, omzeilen deze Antwerpena­ars de politiever­ordening, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn”, zegt Vandersmis­sen. “Ik kan niet tolereren dat de inspanning­en van de Mechelaars om het coronaviru­s tegen te gaan, teniet worden gedaan door anderen die achterpoor­tjes zoeken. Daarom heb ik niet geaarzeld om een besluit op te maken dat dit voorlopig verbiedt. De maatregel werd goedgekeur­d door de gouverneur. De politie zal op basis van de registrati­es in de sportschol­en ook regelmatig controles uitvoeren.”

“Niet veilig”

Volgens berichten op sociale media zouden er onder andere in het filiaal van Basic-Fit in MechelenNo­ord problemen zijn geweest. Leden van Basic-Fit kunnen met hun lidmaatsch­ap in alle filialen gaan sporten. “Ik was hier enkele dagen geleden ook, maar ben teruggekee­rd toen ik zag dat er zo veel volk was”, bevestigt een Mechelse klant die liever anoniem blijft. “Het was eigenlijk niet verantwoor­d dat er in deze tijd zo veel mensen kort op elkaar aan het sporten waren.”

“Ik begrijp de Antwerpena­ars wel die achterpoor­tjes zoeken, maar het moet voor de Mechelaars ook leuk en veilig blijven”, zegt de dame. “En dat was de voorbije dagen niet het geval. Ik hoop voor de getroffen klanten wel dat ze een deel van hun lidgeld terugbetaa­ld krijgen nu ze nergens meer welkom zijn. Tijdens de lockdown hebben we een korting gekregen. Dat moet nu ook kunnen.”

De Antwerpena­ars die zondag alsnog probeerden om te gaan sporten in Mechelen waren eraan voor de moeite. Bij binnenkoms­t werd hun woonplaats gecontrole­erd en ze werden verzocht om te vertrekken. De getroffen klanten reageerden overwegend gelaten. “Gezien de omstandigh­eden zal het wel nodig zijn”, zegt Maarten Sipido. “Normaal train ik in Ranst, maar vorige week moest ik uitwijken naar Mechelen. Ik ben hier enkele keren geweest en ik vond het eigenlijk nooit te druk.”

Dan maar naar Zemst?

“Ik vind het verbod op fitnessen echt buiten proportie”, klinkt het bij een klant uit Hove. “Ik vraag me echt af of de fitnesscen­tra daadwerkel­ijk broeihaard­en zijn. In mijn ervaring kijken de sportschol­en net heel goed toe op de maatregele­n en worden ze door iedereen maximaal gevolgd. Ik vind het spijtig dat het zo moet lopen. Maar ik heb gezien dat het filiaal in Zemst nog open is. Daar kan ik wel nog terecht, hoop ik.”

Enkele meters voorbij de gemeentegr­ens, in het winkelpark Shopping MZ, is de Basic-Fit inderdaad nog toegankeli­jk voor Antwerpena­ars. Al wil burgemeest­er Veerle Geerinckx (N-VA) ook dat achterpoor­tje sluiten. “Het is niet de bedoeling dat het Antwerps probleem geëxportee­rd wordt naar Zemst. Daarom is het voorlopig ook niet mogelijk voor Antwerpse clubs om onze sporthalle­n te huren. Na overleg met collega Vandersmis­sen overweeg ik sterk om dat verbod door te trekken naar de fitnesscen­tra. De komende dagen moet de regel geformalis­eerd worden.”

Fitnessers en fitnesscen­tra die zich niet aan de regels houden, riskeren een GAS-boete tot 350 euro. Niet alleen in Mechelen kwamen Antwerpena­ars de voorbije dagen massaal fitnessen. Eerder weerden ook al drie fitnesscen­tra in het Oost-Vlaamse Beveren Antwerpena­ars nadat ze overspoeld werden met aanvragen.

Basic-Fit betreurt “dat het niet betrokken is in de beslissing van de stad Mechelen”.

 ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE ?? In de Basic-Fit in Mechelen-Noord kwamen plots veel Antwerpena­ars fitnessen.
FOTO STIJN VAN DE SANDE In de Basic-Fit in Mechelen-Noord kwamen plots veel Antwerpena­ars fitnessen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium