Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor één ministertj­e?

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Waarom zouden wij onze familieban­d moeten doorknippe­n om met één ministertj­e in de regering te gaan zitten?” Zo verzuchtte anoniem een Open Vld’er. Het klinkt als een retorische vraag, terwijl het antwoord toch simpel is: OMDAT DIT LAND NOOD HEEFT AAN EEN REGERING. Dáárom. Nadat de hele politieke klasse meer dan een jaar van het ene moeras in het andere is gesukkeld, hebben N-VA en PS elkaar eindelijk gevonden. Dat was toch wat iedereen wilde, ook de liberalen? De twee grootste partijen moeten hun verantwoor­delijkheid opnemen, dat was maandenlan­g de mantra in de Wetstraat. Dan doen ze dat eindelijk en dan transforme­ren Open Vld en MR ineens tot een Siamese tweeling en pakken ze uit met een nota die leest als een verkiezing­spamflet en die de prille overeenste­mming gelijk weer onderuitha­alt.

N-VA en PS hebben natuurlijk ook hun strategisc­he redenen om de MR te dumpen. De PS kan een grote concurrent buitenspel zetten en allebei hebben ze een pak meer gewicht in een regering zonder de gehele liberale familie. En een donderjage­r als Georges-Louis Bouchez erbuiten houden kan zo zijn voordelen hebben, dat klopt, maar ook Bart De Wever – voormalig schaduwpre­mier – heeft van niemand lessen te leren als het gaat over druk zetten op een regering van buitenaf. En waarom zouden de liberalen geen verbond mogen vormen als anderen dat ook doen? Al heeft Conner Rousseau dat wel subtieler gespeeld en de indruk gewekt dat hij desnoods alleen met de sp.a zou doorgaan. Als het al blufpoker was, dan was het goed gespeeld.

Een stevige dosis opportunis­me hoort erbij in de politiek. Maar bij de liberalen schuilt er nog een volwassen boa constricto­r onder het gras. Vaak wordt geopperd dat de MR met zijn zeven ministers de onderhande­lingen liever ziet mislukken. Bouchez heeft ook al bewezen dat hij een akkoord durft torpederen omdat hij aartsrivaa­l Magnette geen glansrol gunt. Maar ook Open Vld zit stukken comfortabe­ler in Wimès-II of wat voor vorm van doorstart die ook zou kunnen hebben, dan haalbaar is in een coalitie met N-VA en PS. Daar is dat ministertj­e weer. Hoe geraken we hier nu weer uit? Misschien moet die grote coalitie dan maar, met Open Vld én MR. Maar dan moeten Open Vld en MR met hoogdringe­ndheid bewijzen dat het ze menens is en haalbare voorstelle­n doen. Écht haalbare, op een eerbaar compromis gerichte voorstelle­n, waardoor de anderen hen er niet meer met goed fatsoen kunnen buiten houden. Zo niet, dan dreigt voor hen een zwartepiet zo groot als het Vrijheidsb­eeld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium