Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heistse horeca komt op straat tegen avondklok

Initiatief­nemer vervroegt actie uit schrik voor boete

-

Een veertigtal demonstran­ten heeft zaterdagav­ond in het centrum van Heist-op-den-Berg actie gevoerd tegen de avondklok. Ze vinden het niet kunnen dat dezelfde drastische maatregele­n worden genomen in hun gemeente als in het zwaarst getroffen deel van de provincie.

Jan Anthonisse­n uit Heist-opden-Berg plaatste zaterdag een bericht op Facebook waarin hij zijn vrienden opriep om ’s avonds samen te komen op het ‘horecaplei­n’ in het centrum van de gemeente. Samen zouden ze er tot 1u blijven, als signaal tegen de avondklok.

“Door een avondklok in te voeren, is er een grens overschred­en”, zegt Anthonisse­n. “Ik begrijp dat er maatregele­n moeten genomen worden, zeker in gebieden waar veel besmetting­en zijn. Maar een avondklok is buiten proportie. Het is al van de Tweede Wereldoorl­og geleden dat zoiets gebeurde, toen toegepast door de nazi’s.”

Na een gesprek met de politie bond de Heistenaar uiteindeli­jk een beetje in. “De agenten waren heel vriendelij­k, maar vertelden dat ze de avondklok moeten handhaven en dat iedereen die op het horecaplei­n verzamelde dus een fikse boete riskeerde”, legt hij uit. “Daarom heb ik het aanvangsuu­r van de actie vervroegd naar 22.45u. Zo konden we allemaal op tijd thuis zijn. Het is tekenend dat we een actie tegen een bepaalde maatregel moeten aanpassen uit schrik voor boetes, maar het belangrijk­ste is dat we ons punt hebben kunnen maken. Daarom wil ik het ook op een eenmalige actie houden.”

Volgens Anthonisse­n verzamelme de uiteindeli­jk een veertigtal mensen zich op het plein. “We hebben het rustig gehouden”, zegt de initiatief­nemer.

Politiesta­at

Volgens Anthonisse­n moeten ook de overheden zich aan de regels houden. “Wanneer wij de maatregele­n overtreden, riskeren we boetes en zelfs gevangenis­straffen. Maar een avondklok invoeren kan blijkbaar zomaar, ook al is dat ongrondwet­telijk. We evolueren in sneltempo naar een politiesta­at.”

Volgens de meest recente cijfers werden in Heist-op-den-Berg de laatste zeven dagen vijf nieuwe besmetting­en geteld. Omgerekend kent de gemeente daarmee twaalf nieuwe besmetting­en per honderddui­zend inwoners.

 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ??
FOTO DIRK VAN DE VELDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium