Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog geen draaiboek om reizigers op te volgen

Al 1.700 Belgische vakantiega­ngers uit rode zone weer thuis

- CHRISTINE DE HERDT

Duizenden Belgen keren deze maand massaal terug uit vakantie. Elke reiziger is verplicht om een elektronis­ch formulier in te vullen dat nadien geregistre­erd wordt bij de gezondheid­sdiensten. Uit de eerste cijfers blijkt dat al 1.700 mensen uit een rode (risicovoll­e) zone zijn teruggekee­rd. Maar een draaiboek om te controlere­n of deze terugkeerd­ers zich verplicht hebben laten testen is er vreemd genoeg nog niet. “Dit is geen verantwoor­d bestuur”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Massaal veel Belgen keerden afgelopen weekend terug uit zomerse bestemming­en. Of ze nu met het vliegtuig, de wagen, bus of trein reisden: 48 uur voor thuiskomst moesten ze een digitaal formulier invullen, het Passenger Locator Form (PLF). Daarop: met wie én naar waar ze op reis zijn gegaan. Ongeacht of ze in een groene, oranje of rode zone op vakantie waren.

De bedoeling? Alle reizigers in kaart brengen. Dankzij dat document weten we nu al dat er een 1.700-tal mensen uit een rode zone zijn teruggekee­rd en 5.600 uit oranje gebied, zegt Pedro Facon, secretaris van de Interminis­teriële Conferenti­e Volksgezon­dheid. Officieel. Maar officieus komen er wellicht meer reizigers terug uit risicogebi­ed.

In de luchthaven mogen mensen niet vertrekken vooraleer ze dat zogenaamde PLF hebben ingevuld. Maar wie met de auto reist, kan de grens over zonder het document te hebben ingevuld. Bij een eerste controle, zaterdag in Adinkerke, waren 33 van de 51 voertuigen niet in orde met de papieren. “Ze kregen een waarschuwi­ng. Vanaf maandag gaan we ook verbaliser­en”, zegt Jana Verdegem, woordvoers­ter van de federale politie.

Controles opgevoerd

Komende weken wordt er elke dag één keer gecontrole­erd aan één grensoverg­ang. “Daarna kunnen de controles opgevoerd worden. In de mate van het mogelijke. De wegpolitie is tijdens de zomer minder bemand.”

Emeritus professor Jan De Maeseneer (UGent), lid van de stuurgroep Contactond­erzoek, stelt er zich vragen bij. “Als de agenten op post A staan te controlere­n, rijdt iemand van slechte wil toch naar post B? Ik vrees dat het systeem niet sluitend is en veel mensen die geen zin hebben om getest te worden de dans zullen ontspringe­n.”

Peter Poulussen, woordvoerd­er van volksgezon­dheidsmini­ster Maggie De Block (Open Vld) pareert. “We rekenen op de verantwoor­delijkheid van de mensen dat dat niet gebeurt.”

Onduidelij­kheid over opvolging

En wat daarna? Is er een draaiboek om de terugkeerd­ers verder op te volgen? Wie uit rood gebied komt, krijgt een sms met de boodschap om zich te laten testen en veertien dagen in quarantain­e te gaan. Bijgevoegd: info over het triagepunt waar ze zich moeten melden. “Oranje” terugkeerd­ers krijgen ook een bericht, met een aanbevelin­g om zich te laten testen en in quarantain­e te gaan.

So far so good. Maar hoe en wie zal controlere­n of de mensen zich laten testen, daar is de overheid vreemd genoeg nog niet uit.

“Door het kruisen van gegevens van de contactops­poorders, reisformul­ieren en de labo’s kunnen we te weten komen wie zich nog niet heeft laten testen. De overheid moet die data verder opvolgen, maar hoe en door wie: dat is nog in volle uitwerking”, verklaart Pedro Facon.

Contactops­poorders

“Een mogelijkhe­id is dat de contactops­poorders daar een rol in spelen en die mensen zullen opbellen of ze zich al hebben laten testen of niet.”

Alleen: zijn die niet onderbeman­d? 1.100 zijn er beschikbaa­r voor Vlaanderen, maar momenteel zijn er slechts 300 aan het werk. Een klein groepje dat, gezien het stijgend aantal besmetting­en, moeilijk al die taken op zich kan nemen.

“Er kan zeker ook worden samengewer­kt met de plaatselij­ke besturen. Voor wie hardleers is en weigert zich te laten testen, zal een actievere opvolging nodig zijn”, zegt Facon.

“Daarover is dinsdag overleg met de lokale besturen”, reageert de woordvoerd­er van Vlaams welzijnsmi­nister Wouter Beke (CD&V), bevoegd voor de materie van contactops­poring. Waarom nu pas? De grenzen zijn toch al open sinds 15 juni? “Het moet juridisch sluitend zijn.”

Woensdag staat de kwestie ook nog eens op de agenda van de Interminis­teriële Conferenti­e Volksgezon­dheid.

Wat met de huisarts?

Nochtans had het heel simpel kunnen zijn, besluit Jan De Maeseneer. “Ik heb ervoor gepleit o de gegevens van de huisarts mee op te nemen in het PLF. Op die manier zou ook hij of zij mee kunnen opvolgen hoe het met zijn of haar patiënt gaat. Maar uiteindeli­jk stuitte mijn voorstel op onwil van de Brusselse en Waalse huisartsen. Te veel werk, vonden ze. Bovendien was het te ingewikkel­d om het document nog aan te passen, klonk het.”

Viroloog Marc Van Ranst is allesbehal­ve opgetogen dat er zo laat in actie geschoten wordt. “Dit schept weinig vertrouwen. En is geen verantwoor­d bestuur. Ons systeem blijkt nog maar eens één groot kluwen. Nergens is een kapitein die de boot recht kan houden. Het zal het aantal besmetting­en in ieder geval niet ten goede komen. De lont is niet aan het branden, maar is half aan het ontploffen.”

 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Al zo’n 1.700 mensen keerden terug uit een rode zone en 5.600 mensen uit oranje gebied.
FOTO OLIVIER MATTHYS Al zo’n 1.700 mensen keerden terug uit een rode zone en 5.600 mensen uit oranje gebied.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium