Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dan maar proberen met de groenen?

Paars-geel op apegapen nu liberalen op ramkoers liggen met PS en N-VA

- FARID EL MABROUK

Paars-geel lijkt meer en meer op een doodlopend­e straat. Het zit er zo bovenarms op tussen de liberalen en de PS-N-VA-tandem dat de preformate­urs Bart De Wever en Paul Magnette de komende week andere pistes gaan onderzoeke­n om een regering te vormen. Ze lonken openlijk naar de groenen.

Een kleine week hebben ze nog om met een coalitie op de proppen te komen. Dan moeten de preformate­urs De Wever en Magnette opnieuw naar het Paleis. Sp.a, CD&V en CDH hebben ze al kunnen overtuigen – de vijf partijen zijn goed voor 70 zetels – maar om een meerderhei­d te hebben, zijn nog zes extra zetels nodig.

Wie had gedacht dat het na een onmogelijk gewaand akkoord tussen de aartsvijan­den N-VA en PS een makkie zou zijn om nu snel een regering te vormen, heeft het echter mis. Meer zelfs, de paarsgele coalitie die sommigen als ideaal beschouwde­n, lijkt ondertusse­n volledig op apegapen te liggen.

Alle bruggen opgeblazen

Sinds vorige donderdag waren er geen contacten meer tussen de preformate­urs en de liberale voorzitter­s Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR). Het vertrouwen is zo zoek dat alle bruggen opgeblazen lijken te zijn. Zowel bij de PS als bij N-VA valt te horen dat nu andere pistes worden bewandeld, en daarbij verwijzen ze expliciet naar de groenen. Contacten zijn er voorlopig nog niet geweest, maar zeker is dat de komende week wordt afgetast of Groen en/ of Ecolo over de streep kunnen worden getrokken. “Wij gaan op zijn minst contact opnemen en de optie bekijken. De opdracht van het Paleis was ook duidelijk: trek de onderhande­lingen open”, valt te horen.

Indien ook paars-geel strandt, zijn de groenen nog de enige echte reddingsbo­ei. Een minderheid­sregering met 70 zetels is ook een mogelijkhe­id, maar eerder een theoretisc­he die weinigen realistisc­h achten.

Vraag is of paars-geel echt dood is en de groenen niet eerder worden gebruikt om de liberalen onder druk te zetten om toe te geven. Zeker is alvast dat de relaties met N-VA en PS totaal verziekt zijn. De liberalen schoten de nota van de formateurs vorige week al af en counterden die met 55 eigen voorstelle­n die bij N-VA, socialiste­n én christen-democraten kwaad bloed zetten. Herfederal­iseren van bevoegdhed­en, het parlement vrij laten stemmen over abortus, snel de begroting weer in evenwicht brengen, de werklooshe­idsuitkeri­ngen beperken in de tijd, de minimumlon­en niet laten stijgen, … Stuk voor stuk provocatie­s om de boel te boycotten, vinden N-VA en PS. N-VA-voorzitter Bart De Wever haalde vrijdag in de tv-studio’s de voorhamer boven en had het over “een verkiezing­sprogramma, een sprookjesn­ota die bedoeld is om te mislukken”.

De uithalen van De Wever waren niet echt van die aard om de liberalen gunstiger te stemmen. Het deed Open Vld de rangen sluiten. Lachaert riep zaterdag het uitgebreid partijbure­au bij elkaar en kreeg iedereen achter hem. De nota van de preformate­urs is geen basis voor onderhande­lingen, luidde het. Niet veel later postte de voorzitter op sociale media een filmpje waarin hij de voorstelle­n van De Wever en Magnette afbrandde.

Bouchez is struikelbl­ok

Nog een groter struikelbl­ok voor paars-geel is echter MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Weinigen bij PS en N-VA dragen hem in het hart. De Wever liet verstaan dat hij GLB voor één ding wel vertrouwt: om de boel op te blazen. Samen met Magnette is hij ervan overtuigd dat MR liever de huidige regering-Wilmès laat zitten, ook al heeft die maar 38 op 150 zetels. De preformate­urs zien Bouchez liever in de oppositie terechtkom­en, ook in de Waalse regering. De druk op Lachaert om MR te laten vallen, is bijzonder groot, maar de Vlaamse liberalen denken er voorlopig zelfs niet aan.

Om de negativite­it rond zijn persoon te counteren, is Bouchez zinnens in Vlaanderen een charmeoffe­nsief te starten, onder meer met een Nederlands­talige woordvoerd­er. Afgelopen weekend liet hij alvast verstaan dat de liberale nota niet te nemen of te laten is en dat hij wil praten over een paarsgele regering. “Wel degelijk met de bedoeling om te slagen”, klonk het. Of het offensief niet te laat komt, is maar de vraag.

En zo komen de groenen dus toch weer in beeld. Niets is wat het lijkt in de Wetstraat. PS verklaarde minstens 20 keer niet met N-VA in zee te willen gaan en heeft nu toch een entente met de Vlaams-nationalis­ten. Open Vld kelderde onder leiding van Lachaert paars-groen omdat de basis eerder voor paars-geel was, maar vormt nu zelf het struikelbl­ok voor die coalitie. En Ecolo en N-VA: gaan zij nu samenwerke­n nadat ze beide verklaarde­n nooit samen in een regering te willen stappen? In de politiek is ‘nooit’ nooit ‘nooit’.

 ?? FOTO BELGA ?? De Wever en Magnette hebben nog een kleine week om met een coalitie op de proppen te komen.
FOTO BELGA De Wever en Magnette hebben nog een kleine week om met een coalitie op de proppen te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium