Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel plaats aan droge fontein

Bezoekers Park Spoor Noord leren leven met coronarege­ls

- MISCHA BLUDTS

Het was zaterdag wel bewolkt, maar toch warm en zonnig genoeg om behoorlijk wat volk naar Park Spoor Noord te lokken. Maar in deze door mondmasker­plicht getekende coronatijd­en liggen de zaken toch ietwat anders. Afgezien van wat passanten, enkele joggers en een handvol bezoekers in Bar Noord lag het park er zo goed als desolaat bij. En dan was het water van de fontein ook nog eens afgesloten. Toch leken de weinige bezoekers zich uitstekend te vermaken. “Die plassen zijn veel leuker!”

Zoals u zaterdag in deze krant kon lezen, werd collega Jan Bartosik in Mortsel tijdens het skaten gesommeerd om zijn mondmasker op te zetten. In Antwerpen gaat het er blijkbaar meer ontspannen aan toe, merken we als we ter hoogte van Viaduct-Dam halthouden. Daar staan drie combi’s, maar de agenten lijken zich er niet veel van aan te trekken dat verscheide­ne jongeren in de skatebowl geen mondmasker dragen.

“Het is dan ook een intensieve sport”, vindt Owen (20). Hij en zijn vriend Shawn (21) wonen in Schoten en komen altijd in Park Spoor Noord skaten, al is dat voor Owen momenteel iets lastiger omdat zijn voet in het gips ligt. “Een ongelukje hier in het skatepark”, zegt hij al lachend. “Maar we komen hier heel graag, want het is fantastisc­h aangelegd, met onder meer een backyard bowl in Amerikaans­e stijl.” Shawn: “Ik ben blij dat we hier tijdens het skaten geen masker moeten dragen. Op mijn werk is dat al verplicht, geen pretje. Maar we doen wat we moeten doen.”

Aan Bar Noord is het erg rustig en barman Ruben (21) - uit Lier en op kot in Antwerpen - staat er dan ook moederziel alleen voor.

“Dit is de eerste zomer dat ik hier werk, maar volgens mijn baas durven veel mensen gewoon niet buiten komen. Omdat er weinig volk komt, kunnen we op het terras bubbeltjes creëren, maar het is toch minder gezellig dan vroeger. Toen hadden we optredens in de hangar en een lange houten toog. Nu zijn dat twee stomme containers.”

Er staat, afgezien van een paar plassen, ook geen water meer in de fontein voor het terras. “Dat heeft een weekje open gestaan, maar na de invoering van de nieuwe maatregele­n hebben ze het weer afgesloten. Waarschijn­lijk te riskant omdat er te veel kindjes tegelijk in zaten.”

“Rust is zalig”

Op het terras van Bar Noord treffen we Benedicte (47), Vicky (29) en hun 4-jarige dochtertje­s Sophia en Tiana aan. Ze wonen in Deurne-Noord en Merksem en komen ’s zomers graag naar Park Spoor Noord om er zich op een strandstoe­l neer te vlijen. “Ik vind het zalig dat het hier zo rustig is. Al is het voor de uitbater van de zomerbar natuurlijk een triestige zaak”, zegt Benedicte.

Haar vriendin vindt het begrijpeli­jk, maar wel jammer dat de fontein werd afgesloten: “Ik was hier vrijdag op zoek naar afkoeling maar toen bleek dat er geen water in stond, zijn we maar terug naar huis gegaan.” Sophia vindt het daarentege­n helemaal niet erg: “Die plassen zijn veel leuker!”

Op en rond de grasvelden, waar op een normale zaterdag vroeger cricketen voetbalwed­strijden werden gespeeld, is het erg rustig. Alleen een paar groepjes maken er - met een muziekje en een bak pils - het beste van. “Maar ’s avonds wordt het hier veel drukker. Dan is het hier vaak over de koppen lopen”, weet Frank (62). Hij woont in de Stuivenber­gwijk en komt hier geregeld op een bankje zijn Gazet lezen.

“Ook dan draagt niet iedereen, net zoals nu, zijn mondmasker zoals het hoort. Als ze een combi zien, dan trekken ze het gauw over hun neus. Maar aangezien je die al van ver kan zien aankomen, zou het geen slecht idee zijn om de politie ook in burger te laten patrouille­ren.” Zag Frank zijn vakantiepl­annen in het water vallen? “Nee hoor. Ik ga graag op stap, maar voor mij hoeft dat niet per se naar het buitenland. Ik ga liever naar de kust of met mijn broer naar de Ardennen. Ook in Antwerpen valt er genoeg te beleven zoals een tochtje met de watertaxi en daarna mosselen eten op Linkeroeve­r.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Benedicte, Vicky, Sophia en Tiana maken er het beste van.
FOTO PATRICK DE ROO Benedicte, Vicky, Sophia en Tiana maken er het beste van.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? PRECORONAT­IJDEN
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS PRECORONAT­IJDEN
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? CORONATIJD­EN
FOTO PATRICK DE ROO CORONATIJD­EN
 ??  ?? Skaters Owen en Shawn.
Skaters Owen en Shawn.
 ??  ?? Frank leest hier graag zijn Gazet.
Frank leest hier graag zijn Gazet.
 ??  ?? Ruben aan de tap.
Ruben aan de tap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium