Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is hier zo rustig dat het eng wordt”

Eerste soldendag trekt evenveel volk als druilerige novemberda­g funshoppin­g,

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Geen niet meer samen winkelen en maar dertig minuten per winkel: de strenge regels hebben hun doel niet gemist. De Meir en de omliggende winkelstra­ten waren op deze eerste soldendag zo dunbevolkt als was het een miezerige maandag in november. “Dit is vreselijk voor de winkeliers”, vinden diegenen die zich wel tot in de binnenstad waagden unaniem.

“Normaal blijf ik ver weg van de eerste soldendag”, zegt Ellen (27) wanneer we haar aanspreken in de Stadsfeest­zaal. “Die drukte kan ik niet aan. Maar nu is het super rustig. Zo rustig dat het eng wordt.” Zelf woont ze in het centrum van Antwerpen. “Ik kom even kijken wat er te vinden valt. Want met zo weinig volk is het wel aangenaam winkelen.” Maar dat deze situatie de handelaars doet bloeden, vindt ze vreselijk. “Ik vind dit zo erg voor hen. Ik ben zelf arts en ik weet dat hier in het centrum amper twintig besmetting­en zijn vastgestel­d.” Hoe doods het er nu bijligt, is niet in verhouding, vindt ze. “Ze hebben Antwerpen een hak gezet door op te roepen hier weg te blijven.” Dat die oproep is binnengeko­men bij de bevolking, blijkt ook uit de vele reacties die we krijgen. Nee, we mogen geen vragen stellen. En nee, een foto nemen mogen we al helemaal niet. Het gevoel heerst alsof wie hier dan toch is, hier eigenlijk niet mag zijn en iets fouts doet.

“Hier mag iets tegenover staan”

“Ik ben grote voorstande­r van de strengere regels”, vindt Saliha (28). “De afgelopen weken waren de mensen echt losgeslage­n.” Zelf doet ze vandaag maar één winkel aan. “De Primark. Ik had echt iets nodig en Primark heeft geen webwinkel. Voor de rest koop ik alles online. Alleen om naar de supermarkt te gaan, kom ik nog buiten.”

De winkelerva­ring in de keten was haar goed meegevalle­n, vertelt ze. “Er wordt veel gecontrole­erd en mensen die met twee of drie kwamen winkelen, werden daarop aangesprok­en. Dat neemt niet weg dat ik wel medelijden heb met de winkeliers en de horeca. Ik hoop dat zij vanuit de overheid steun zullen krijgen.”

“Dit is k*t, hé”

Daar rekent ook Marlot Kin op, zaakvoerst­er van kledingwin­kel LOT. in de Kammenstra­at. “Dit is

k*t hé”, zegt ze. “Of moet ik zeggen ‘niet zo leuk’. Dit hoeft niet te lang meer te duren

“De lockdown zorgde al voor een stevige opdoffer. “Na de opheffing ervan was het nog twee weken rustig maar nadien liep alles weer supergoed. Tot de boodschap kwam dat mensen weg moesten blijven uit Antwerpen.” Haar huidige stock, die kocht ze al aan voor de lockdown. “En nu moet ik beginnen aankopen voor februari. Je wil origineel zijn, leuke dingen hebben. Maar dit kan je totaal niet incalculer­en.” Al begrijpt ze het wel. “Ik wil niet klagen. Als dit nodig is, is het nodig. Het is wat het is. Maar ik hoop wel dat hier iets tegenover staat. Want je kan niet verwachten dat wij het in deze omstandigh­eden goed doen. Mensen mogen niet aan funshoppin­g doen, maar niets in deze straat is essentieel. Enkel de supermarkt en de apotheker zijn dat.”

“Antwerpen wordt geviseerd”

ModeUnie, de organisati­e van zelfstandi­ge modehandel­aars bij ondernemer­sorganisat­ie Unizo, vraagt alvast nog een versoepeli­ng. Shoppen met mensen in de bubbel moet voor de organisati­e toch mogelijk zijn.

"We zien niet in waarom je in de horeca wél met je bubbel iets kan nuttigen, maar waarom je niet met je partner of iemand uit je bubbel naar de modewinkel kan zonder vooraf een afspraak te maken", zegt Isolde Delanghe van ModeUnie.

Wat verderop, in de Wilde Zee is het zelfs zo rustig dat er in het straatbeel­d op een bepaald moment niemand te zien is. “Dit moet normaal gezien een hele goede dag zijn”, zegt verkoopste­r Maite Mincier. Ze werkt er in modezaak Comme ça. “Maar zoals je ziet is er maar heel weinig passage. En de mensen die hier toch komen, zijn heel voorzichti­g en houden zich goed aan de regels. Heel jammer is dit allemaal.” “Voor onze economie en voor onze winkeliers is dit ongeloofli­jk erg”, zegt ook Peter, die samen met zijn vrouw uit Lint komt om efficiënt solden te doen. “Gezellig is dit niet. Het is zelfs beangstige­nd hoe rustig het is. Ik vind het zonde dat Antwerpen geviseerd wordt, terwijl het er in Brussel niet veel beter aan toe gaat.”

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? De Meir op de eerste soldendag
FOTO'S PATRICK DE ROO De Meir op de eerste soldendag
 ??  ?? Marlot Kin, zaakvoerst­er van kledingwin­kel LOT
Marlot Kin, zaakvoerst­er van kledingwin­kel LOT
 ??  ?? Ellen in de Stadsfeest­zaal
Ellen in de Stadsfeest­zaal
 ??  ?? Saliha houdt het bij één winkel.
Saliha houdt het bij één winkel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium