Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kan dat beestje toch niet binnen laten plassen?”

Een avondje mee op de fiets met de Schotense Covid-politieplo­eg

- JAN AUMAN

Aan het einde van de heetste dag van het jaar haalden wij onze fiets van stal om in het wiel van de Covid-ploeg van de lokale politie na te gaan in hoever de Schotenare­n zich schikken naar de avondklok en al die andere verstrengd­e coronarege­ls. De discussies tussen agenten en zowat tien passanten in een duister en opvallend stil Schoten liepen lang niet zo hoog op als de graden op de thermomete­r eerder die dag. Al waren we wel getuige van de eerste twee Schotense coronaboet­es voor een stel dat echt te laat op pad was en daarvoor geen geldige reden had.

Dat het de lokale politie van Schoten menens is met de handhaving van de regels die gouverneur Cathy Berx heeft afgekondig­d, mag blijken uit het vrijmaken van een speciale Covid-ploeg. Die rijdt elke avond uit.

“Uiteraard kijken ook onze ‘gewone’ interventi­eploegen uit naar de naleving van de mondmasker­plicht, de avondklok en andere verplichti­ngen. Maar voor onze Covid-ploeg, bestaande uit telkens twee inspecteur­s, is dat de hoofdtaak”, legt korpschef Jack Vissers uit. “Ik ben gelukkig dat we overtredin­gen meteen mogen bestraffen met het innen van 250 euro bij een burger en 750 euro in een handelszaa­k. Ik geloof in dit lik-op-stuk-beleid. Het is een duidelijk signaal naar overtreder­s.”

Het Schotense Covid-team kan gebruikmak­en van gloednieuw­e mountainbi­kes die de politie aankocht bij lokaal fietsenmak­er Walter Leten. Coole zwarte fietsen zijn het van Belgische makelij. Niet elektrisch aangedreve­n, maar wanneer je zoals inspecteur Jef Leeman elke dag van Herentals naar Schoten trapt komt om te werken, heb je dat niet nodig om snelheid te maken. Hij en zijn collega’s kregen er sportieve fluorescer­ende uniformtru­itjes bij om uit te rijden.

Jongerenca­fés

Wanneer we zoals afgesproke­n, mét werkende fietslicht­en en masker over mond en neus, rond halfelf arriveren op het Gasketelpl­ein, komt commissari­s Tim De Vos me zwetend tegemoet gereden.

“Je zal nog even geduld moeten hebben. We hebben in het park mogelijk een drugsdeale­rtje gevat. Ik moet even overleggen met de procureur”, spurt De Vos weer het commissari­aat binnen.

Verdere aanhouding blijkt niet nodig, waarna we op pad kunnen om te focussen op corona. Tim De Vos en Jef Leeman zetten eerst koers naar de jongerenca­fés Domus en La Cantina in het centrum. Het is er donker en buiten de opruimende uitbaters, is er niemand te bekennen. Dat zou ook niet mogen want we zijn de klok van 23u al even gepasseerd. In beide cafés is sprake van een rustige avond, te rustig op wat normaal vast een topdag had geweest. Tim De Vos stelt vast dat tafels en stoelen op de terrassen voldoende ver uiteen staan en dat het register van aanwezigen netjes is bijgehoude­n. Hij is ook gerustgest­eld wanneer de uitbaters melden dat ze de bekerfinal­e van zaterdagav­ond niet zullen vertonen. “Beter problemen voorkomen dan te moeten oplossen”, klinkt het wijs achter de toog.

Den Trol, icoon van het Schotense ‘nachtleven’, is al even hermetisch gesloten en na een blik door het venster blijken er zich binnen geen ‘verstekeli­ngen’ te bevinden. Toogverant­woordelijk­e Litte had het allemaal goed onder controle vanavond en ondervond geen moeite om nachtraven tijdig huiswaarts te sturen. “Moet ik zelf geen attest op zak hebben wanneer ik met de fiets op weg naar huis in Borgerhout wordt tegengehou­den door jullie collega’s”, wil hij weten. “Je komt van je werk. Dat mag. Je polo met het logo van Den Trol zal wel volstaan”, stelt commissari­s De Vos Litte gerust.

Bloot bovenlijf

Onderweg naar de andere kant van Schoten – de avondklok is intussen al even ingegaan – houdt de Covid-ploeg enkele automobili­sten tegen. “Was je nog even gaan tanken omdat je kaart anders verliep? Allez dan , maar nu meteen naar huis aub”, klinkt het kordaat na het excuus van de chauffeur. Ook een meisje op de fiets en een vrijwillig­er van jeugdhuis Kaddish moeten uitleg geven bij hun verschijni­ng. Die blijkt net te volstaan. “250 euro is veel geld hé man. Volgende keer beter tijdig vertrekken in het jeugdhuis”, komt vooral de Kaddish-vrijwillig­er goed weg.

Zelfs een zichtbaar beschonken man, die langs de Churchilll­aan, in bloot bovenlijf en zonder mondmasker, zijn hondje uitlaat, kan op clementie rekenen. Nog één keer. ‘Ik heb het bij me hoor. Excuus, mijnheer de agent. Maar ik kan dat beestje toch niet binnen laten plassen hé? “Zet dat masker meteen op en naar binnen nu”, luidt de repliek van onze geuniforme­erde gidsen.

Terug van vakantie

Het gezin dat in de Rodeborgst­raat bijna een half uur na het ingaan van de avondklok druk bezig is met heen en weer lopen, heeft hiervoor een aannemelij­ke uitleg.

“Net terug van vakantie in Spanje”, wijst de man op de valiezen. Zo’n geldig excuus heeft het koppel dat door een interventi­eploeg elders in Schoten aan de kant werd gezet, niet. Na radio-overleg wordt uitgemaakt dat deze man en vrouw de primeur krijgen van de eerste Schotense corona-boetes. Later in weekend kwamen er daar nog twee bij.

Wanneer we na een al bij al rustig eerste deel van de nacht rond halfeen opnieuw arriveren aan het politiebur­eau, is ons polohemdje nat van het zweet. Volgens mij maakt inspecteur Jef Leeman dit jaar echt kans op het Belgisch Kampioensc­hap mountainbi­ken voor politieper­soneel.

Overigens verliep ook de nacht van zaterdag op zondag relatief rustig, ondanks de bekerwinst van Antwerp, dat in Schoten een grote aanhang heeft. Er waren alleszins geen samenschol­ingen. Thuisviere­nde supporters in familiever­band leidden wel tot een paar klachten over wel nachtlawaa­i.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Het speciale Covid-team vertrekt op ronde.
FOTO JAN AUMAN Het speciale Covid-team vertrekt op ronde.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Een avondlijke controle.
FOTO JAN AUMAN Een avondlijke controle.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Cafés worden geïnspecte­erd op ‘verstekeli­ngen.’
FOTO JAN AUMAN Cafés worden geïnspecte­erd op ‘verstekeli­ngen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium