Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als we hadden verloren, had ik een probleem”

Ivan Leko derde trainer die Antwerp de beker bezorgt

-

Ivan Leko heeft ballen - daarom stelde Antwerp hem ook aan. Hij bewees het in de bekerfinal­e opnieuw, door Lamkel Zé op te stellen, ondanks twijfels bij de spelers. Het draaide perfect uit. De Kroaat schreef meteen geschieden­is.

Harry Game (1955) - sinds 2017 helaas wíjlen Harry Game. En Walter Meeuws (1992) - nu 69 jaar oud. Het lijstje trainers die de beker wonnen met Antwerp was beperkt, maar sinds zaterdag zijn ze met drie. Ivan Leko (2020) - nog altijd maar 42 werd eraan toegevoegd. Maar de Kroaat wilde toch even benadrukke­n dat ook Laszlo Bölöni (67) erbij hoort. “Wij hebben het vandaag afgemaakt, maar Bölöni en de spelers die vertrokken, hebben er mee voor gezorgd dat we hier stonden”, zei Leko. “Ook zij verdienen compliment­en.”

Beetje geluk

Het was mooi en logisch dat hij zijn voorganger even in de bloemetjes zette, maar Leko mocht toch de nodige pluimen op zijn eigen hoed steken. In een ideale wereld voetbalt hij offensieve­r, maar zijn 3-4-2-1opstellin­g en de muur die hij optrok, bleken de ideale middelen om zijn ex-club af te stoppen. Buta en Juklerod zorgden ervoor dat de flanken van Club Brugge er nooit doorkwamen. Hongla en Haroun waren extra breekijzer­s voor de defensie. En voorin durfde Leko het aan om Lamkel Zé te zetten. Een gok, maar hij heeft gegokt en gewonnen. De Kameroener amuseerde zich samen met Refaelov op de counter en had een voet in diens winning goal.

“We hadden maar één doel: onze winstkanse­n vergroten. Daarom heb ik Didier de kans gegeven om zich te bewijzen op training. Om te tonen dat hij de beste was. Ik wist dat het een risico was om hem in de ploeg te zetten, ik ben niet stom. (glimlacht)

Als we hadden verloren, had ik sowieso een probleem. Hadden we verloren mét hem, dan kende ik zogezegd niks van voetbal en had ik de kleedkamer kapotgemaa­kt. Hadden we verloren zónder hem, kende ik er óók niks van. Ik zei het vooraf: met dat soort dingen moet je wat geluk hebben. En dat hadden we. Didier deed het goed. Maar vraag me niet of hij het ook de komende weken kan opbrengen. Dat weet ik niet en hij allicht evenmin. De toekomst zal het uitwijzen.”

Nul procent kans

Leko liet de aanwezige pers ook nog weten dat hij erg blij was met alles wat er vooraf gezegd en geschreven was. “Ik hoorde en las hier en daar dat Antwerp nul procent kans maakte om deze finale te winnen. Dat bleek de ideale motivatie voor the boys.” En hij maakte voor eens en altijd duidelijk dat de bekerwinst voor hem niet om wraak draaide. “Natuurlijk wil je altijd winnen tegen je ex-club. Dat was vandaag niet anders. Maar ik was niet uit op revanche. Ik heb nog veel te veel vrienden in Brugge.”

Sinds zaterdag heeft hij ook (nog) meer vrienden in Antwerpen.

“Wij hebben het afgemaakt, maar Bölöni en de spelers die zijn vertrokken, hebben er mee voor gezorgd dat we hier stonden.” Ivan Leko Trainer Antwerp

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium