Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eviva Losada, eviva Beerschot

- KOEN FRANS

Vrijdag promoveerd­e Beerschot zonder te spelen naar 1A, gisteren hebben de Mannekes de kers op de taart gezet. Met een vijfde titel in zeven jaar schrijft Beerschot moderne Belgische voetbalges­chiedenis. Nooit eerder steeg een club zo snel vanuit de provincial­e reeksen naar eerste klasse. HeusdenZol­der (begin deze eeuw) en Germinal Ekeren (vorige eeuw) kenden ook een steile opmars, maar deden er nog net iets langer over dan dit Beerschot. Wat zeven jaar geleden op het Kiel een verre droom leek, is het voorbije weekend warempel uitgekomen. En zeggen dat er nog stevig wat tegenslag mee gemoeid was. De titel in derde klasse die de facto geen promotie opleverde, de twee late tegentreff­ers in de verloren promotiefi­nales en de zaakProper­e Handen waarbij het bondsregle­ment niet aan de zijde van die van ’t Kiel bleek te zijn. Maar zeg nu zelf: een promotie naar 1A moet je toch gewoon afdwingen op het veld? Door de grote poort. Met een klinkende – zij het overdreven – zege op het veld van de titeluitda­ger dan nog.

Een titel against all odds. Hernan Losada kreeg een zieke en onzekere ploeg voorgescho­teld toen hij in oktober overnam van de ontslagen Stijn Vreven. De Argentijns­e expublieks­lieveling had geen ervaring op het hoogste niveau, maar werd toch voor de leeuwen gegooid. Een gok. Maar Beerschot verloor in 2020 geen enkele wedstrijd. Of moeten we die dubbele forfaitned­erlaag op Virton van vorige week alsnog meetellen? De spelersgro­ep blaakt intussen van het zelfvertro­uwen. En ook de teamgeist is héél sterk, dat viel tegen OHL eens te meer op. De verdienste van Losada en zijn technische staf. In zijn eerste jaar als hoofdcoach schiet Losada meteen de hoofdvogel af, volgend jaar wordt hij de jongste coach in eerste klasse. Een voetbalner­d die zich tactisch voortduren­d wil bijscholen. Een people manager. En ook met zijn karakteris­tieke pet, het getrimde baardje en de hippe bril zal hij volgend jaar opvallen in 1A. Losada hééft het. Benieuwd hoe ver hij het als trainer kan schoppen.

Acht jaar geleden was Losada nog de kapitein van het Beerschot dat failliet ging. Maar hij kwam terug, hielp BeerschotW­ilrijk als speler mee aan de titel in derde klasse en eerste amateur en nu loodst hij ‘zijn’ Beerschot als T1 opnieuw naar het hoogste niveau. De cirkel is rond. Het beste moet nog komen, zegt hij zelf. Maar nu mag het ook al: Eviva Losada, eviva Beerschot.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium