Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gymfed nodigt niet alle misnoegde gymnasten uit voor gesprek

BOIC en Topsport Vlaanderen praat na lawine aan onthutsend­e verhalen wel met iedereen

-

Na de massale getuigenis­sen over wantoestan­den in het turnen vorige week, werden de misnoegde gymnasten uitgenodig­d door de Vlaamse turnfedera­tie (Gymfed) voor een gesprek. Daar kunnen ze tot vanmiddag 12.00u op ingaan. Opvallend: niet iedereen is welkom.

“Een individuee­l gesprek om hun periode binnen de topsportwe­rking te evalueren.” Zo werd het gesprek door de Gymfed omschreven. Dat de gymnasten tot vanmiddag de tijd hebben om in te gaan op de uitnodigin­g, die amper een paar dagen geleden werd overgemaak­t, kan als een soort ultimatum omschreven worden. Klachten over misstanden binnen de federatie – verbaal geweld, intimidati­e, mentale spelletjes… – waren er immers al jaren.

Oudere garde niet welkom

De gymnasten die een punt hebben gezet achter hun loopbaan in de olympiade 2016-2020, kregen een uitnodigin­g. De oudere garde is, ondanks verder aandringen, niet geïnviteer­d. Ook bijvoorbee­ld Dorien Motten (29), die in die olympiade voor België actief was en die haar grieven openbaarde, is niet welkom. Zij belandde pas op haar achttiende in de topsportwe­rking in Gent, hield daaraan schrijnend­e herinnerin­gen over, stopte in 2016 in Gent, is inmiddels dierenarts en turnt bij een club in Duitsland. Ook verschille­nde juniores die tussen 2016 en 2020 stopten, hadden tot gisteravon­d geen uitnodigin­g. Bij het evaluatieg­esprek zijn vier personen aanwezig, van wie er drie werken voor Gymfed.

Inmiddels mengt ook het Belgisch Olympisch en Interfeder­aal Comité (BOIC) zich in het dossier. Niet alleen de atletencom­missie van het BOIC nodigt de betrokkene­n uit om hun verhaal te doen, ook de topsportve­rantwoorde­lijken van het BOIC willen uitleg van alle partijen. En ook Topsport Vlaanderen – de ‘werkgever’ en belangrijk­e ‘geldschiet­er’ van Gymfed – zit binnenkort om de tafel met zowel Gymfed als de turnsters die zich gedupeerd voelen.

Ook Waalse ex-gymnastes

Afgelopen weekend deelden overigens nog meer Vlaamse en nu ook Waalse ex-gymnastes hun verhaal, ook over andere coaches, maar met dezelfde rode draad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium