Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een uitgelezen plekje om even tot rust te komen”

Gezellig drukte op de Heide, maar zeker geen overrompel­ing

- ERIK VANDEWALLE

Nu Antwerpen zwaar getroffen is door de coronamaat­regelen, zoeken heel wat mensen vertier in eigen provincie. Grenspark Kalmthouts­e Heide is sowieso al een trekpleist­er. In het begin van de coronacris­is was het er over de koppen lopen. Dit weekend niet, al was het er nog gezellig druk.

De parking aan de Putsesteen­weg is goedgevuld, maar lang niet alle plaatsen zijn benut. Geregeld komt er een auto opgereden. Er stapt een gezinsbubb­el uit, die zich vervolgens klaarmaakt voor een lange of korte natuurwand­eling. Het valt op dat zo goed als iedereen een mondmasker draagt.

Achter de balie in De Vroente staat Eddy Van Oers de dagjesmens­en te woord. “In het begin van de coronacris­is in maart was het veel drukker. Het was alsof iedereen in die periode tegelijk een natuurwand­eling wilde maken. De media vertelden toen dat wandelen en fietsen belangrijk waren in de strijd tegen het coronaviru­s. Nu zien we wat minder mensen in het Grenspark.”

Geen ijskarretj­es

Burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V) vindt dat goed. “Die overvolle parking en de massa dagjesmens­en die van hieruit vertrokken eerder dit jaar, dat zijn zaken die we liefst willen vermijden. Omdat we niet goed wisten welke impact de nieuwe coronamaat­regelen zouden hebben op Grenspark Kalmthouts­e Heide, namen we toch enkele voorzorgsm­aatregelen. Het toeristent­reintje dat pendelt tussen het station van Heide en het Grenspark, mocht bijvoorbee­ld niet uitrijden. Aan de ijskarretj­es heb ik gevraagd om de eerste dagen niet af te zakken naar de parking aan de Vroente. Zo verhindere­n we het samentroep­en. Het was echter geen officieel verbod, wel een vraag. Ik ben blij dat de ijsventers daarop zijn ingegaan.”

De familie Schouteden ruilde zaterdag woonplaats Mortsel in voor de Kalmthouts­e Heide. “In Mortsel is er natuurlijk het Fort 4 om lekker te gaan wandelen. Maar het kan daar erg druk zijn, zeker in het weekend. Omdat gevraagd werd om in eigen provincie te blijven, kozen we voor de Heide”, zegt Nele Schouteden. Alle gezinslede­n, behalve de jongste, dragen zoals het hoort een mondmasker. “Zeker op de parking en aan de hoofdtoega­ng is dat nodig. Of ik het heel de wandeling ga dragen? Als er niemand anders in de buurt is, zet ik het af. Maar wanneer er andere wandelaars aankomen, gaat het plichtsbew­ust weer op”, verzekert Matthias Schouteden.

Het valt inderdaad op dat iedereen start met een mondmasker op, maar dat naargelang je verder van de parking wandelt de maskers een voor een verdwijnen. Even opvallend is wel dat de mondmasker­s spontaan weer opgezet worden, wanneer wandelaars elkaar kruisen.

Gezellig picknicken

Aan het Pluisven zitten Bob Mulders en Stephanie Loots knus te picknicken. Het Kalmthouts­e koppel zorgde zelf voor een welgevulde picknickma­nd en geniet van de stilte en de rust van het natuurpark. “We zijn vaste gasten en kennen de Kalmthouts­e Heide vrij goed. In deze moeilijke coronatijd is dit een uitgelezen plekje om tot rust te komen”, weten Bob en Stephanie.

“Omdat we aan het eten zijn, hebben we geen maskers op natuurlijk. Maar we hebben ze bij ons en dragen ze ook, wanneer nodig.”

 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? De mondmasker­plicht wordt goed nageleefd.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE De mondmasker­plicht wordt goed nageleefd.
 ??  ?? Bob en Stephanie.
Bob en Stephanie.
 ??  ?? De familie Schouteden.
De familie Schouteden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium