Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen de huwelijksk­us mag zonder mondkapje

Binnenplei­n districtsh­uis voor het eerst decor voor voltrekkin­g huwelijk

- MARC WOUTERS

Misschien beseffen we het nog niet ten volle, maar we schrijven volop geschieden­is. Voor het eerst werd bij huwelijksp­lechtighed­en het dragen van een mondkapje verplicht, ook voor het bruidspaar. Bij de huwelijksg­elofte mochten ze datzelfde mondkapje even afzetten. Al was het maar voor de traditione­le kus.

trouwmomen­ten in Ekeren verliepen zaterdagvo­ormiddag op de binnenplaa­ts van het 16de eeuwse kasteel Veltwijck, sinds 1929 gemeentehu­is, tegenwoord­ig districtsh­uis. Ook dat was een primeur. “Misschien moeten we het bij goed weer wel blijven doen”, zei districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA) . “Het is tenslotte een uniek decor, zeker voor fotografen.”

Wim Van der Heyden en Jimmy De Hack vormden het eerste van vier koppels die met het nieuwe regime te maken kregen. Iedereen hield zich netjes aan de regels. Op de binnenplaa­ts waren honderd personen toegelaten. Maar de families hadden zichzelf al een beperking opgelegd. Niet alle stoelen waren bezet. Afwisselen­d zaten Koen Palinckx en districtss­chepen Annemie Plompen de plechtighe­id voor.

Voor Wim en Jimmy was 1 augustus trouwens een bijzondere dag. “We wilden onze trouwplech­tigheid niet uitstellen”, vertelde Wim. “Dag op dag zeven jaar geleden leerden we elkaar bij toeval kennen”, vertelt Wim. “

Eline Baete en Vince Boers hadden hun huwelijksd­ag al een keertje uitgesteld. Omdat Eline zwanger is, dragen we deze bijzondere dag nu op aan ons toekomstig kindje”, laat Vince weten. Het trouwfeest valt zoals bij iedereen in het water. “Wij mikken daarvoor op 2021.”

Ierse roots

Elien Bosch en Ben Goossens hadden zich bijzonder goed voorbereid. Elien ontwierp voor deze speciale gelegenhei­d een exclusief mondmasker, stijlvol en gracieus. Een logo op beide maskers verwijst naar de Ierse afkomst van Ben.

“Helaas verloor hij zijn familieDe naam in de loop van de geschieden­is”, vertelde Elien. De naam van hun dochtertje van 5 jaar, Cailin, verwijst dan weer naar Bens Ierse verleden.

Zaterdagvo­ormiddag huwden ook Lalia Boel en Tony Peeters. Zij vertrokken nog dezelfde avond naar Kreta.

Wie in Ekeren huwt krijgt een bijzonder aandenken. In opdracht van het districtsb­estuur bedacht auteur Staf Schoeters het foto-prozaboek ‘Dageindes’. Het boek staat symbool voor de illusie van een constante en een variabele wereld. “Eigenlijk kan je het vergelijke­n met een huwelijk. Alle dagen zijn anders”, besluit Koen Palinckx.

 ?? FOTO W&F ?? Tony Peeters en Lalia Boel.
FOTO W&F Tony Peeters en Lalia Boel.
 ?? FOTO W&F ?? Wim Van der Heyden en Jummy De Hack.
FOTO W&F Wim Van der Heyden en Jummy De Hack.
 ?? FOTO W&F ?? Elien Bosch en Ben Goossens.
FOTO W&F Elien Bosch en Ben Goossens.
 ?? FOTO W&F ?? Eline Baete en Vince Broers.
FOTO W&F Eline Baete en Vince Broers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium