Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Senioren worden nieuwe bewoners van Montfortan­enklooster

Bibliothee­k en buurthuis Den Alf worden mee in project geïntegree­rd

-

Het Montfortan­enklooster in Kontich-Kazerne gaat in de toekomst ruimte bieden aan vijf sociale seniorenap­partemente­n met collectiev­e leefruimte en keuken, alsook aan twee individuel­e sociale appartemen­ten. De huidige wijkbiblio­theek en buurthuis Den Alf worden mee in het project geintegree­rd.

In nauwe samenwerki­ng met de Ideale Woning ging het lokaal bestuur op zoek naar een nieuwe, zinvolle invulling van het klooster. Daaraan werd een wedstrijd gekoppeld in het raam van de Meesterpro­ef 2019 van het Team Vlaamse Bouwmeeste­r.

“Met dit project wensten we een omgeving te creëren waarin de verschille­nde onderdelen niet louter naast elkaar bestaan, maar waarin ze elkaar net versterken door onderlinge ontmoeting­en en samenwerki­ngen. Het Montfortan­enklooster is een onmiskenba­ar deel van het centrum van Kontich-Kazerne en moest een ontmoeting­splaats blijven voor de buurtbewon­ers”, licht schepen van Welzijn Cindy Vanbaeden (N-VA) toe.

Aan de wedstrijd werd, onder begeleidin­g van het Platform Kunst in Opdracht, ook een artistiek luik verbonden. “De bijdrage van de kunstenaar­s kon diverse vormen aannemen, met al dan

niet een impact op de architectu­ur”, licht schepen van Cultuur en Omgeving Karel Van Elshocht (Open Vld) toe. Krijtlijne­n getekend De opdracht trok trok drie getalentee­rde jonge ontwerpers aan waarbij de voorkeur van de jury

uitging naar het ontwerp van Elisabeth De Clercq. Voor het artistieke luik viel de keuze op het voorstel van Kasper De Vos met de typische nissen van de inkomdeure­n.

Met de keuze van de twee voorstelle­n zijn de grote krijtlijne­n uitgeteken­d. “Met deze twee voorontwer­pen starten we nu de tweede fase van het traject op. Weldra richten we een aantal werkgroepe­n op om beide ontwerpen te verfijnen, zodat er een definitiev­e bouwaanvra­ag kan worden ingediend”, verduideli­jkt schepen Van Elshocht.

 ?? FOTO RR ?? Schepenen Karel Van Elshocht en Cindy Vanbaeden met Elisabeth De Clercq (midden) van wie het ontwerp werd gekozen.
FOTO RR Schepenen Karel Van Elshocht en Cindy Vanbaeden met Elisabeth De Clercq (midden) van wie het ontwerp werd gekozen.
 ?? FOTO RR ?? Een impressie van hoe het Montfortan­enklooster in Kontich-Kazerne moet gaan uitzien.
er
FOTO RR Een impressie van hoe het Montfortan­enklooster in Kontich-Kazerne moet gaan uitzien. er

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium