Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onbegrip voor groen licht voor nieuwe Isvag-oven

- (jw)

De beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om Isvag groen licht te verlenen voor de bouw van een nieuwe verbrandin­gsoven blijft in Aartselaar veel mensen beroeren.

Erwin Van de Mosselaer, de voorzitter van de Aartselaar­se MINA (adviesraad voor milieu en natuur) noemt de beslissing van minister Demir totaal onbegrijpe­lijk. Zowel op ecologisch als economisch vlak is dit volgens hem een slechte keuze.

“Het is een kaakslag voor het Vlaams klimaat- & affvalbele­id. De optiek om het restafval te doen dalen maakt dat extra verbrandin­gscapacite­it volstrekt overbodig is. Bovendien is afval vanuit o.a. Essen, Wuustwezel, Kalmthout en Kapellen over de Antwerpse Ring en de overvolle A12/N177 naar hier sturen, absoluut geen goed idee. Deze oven is ook veel duurder dan bijvoorbee­ld Bionerga, een vergelijkb­are oven in Beringen. Het energieren­dement ligt ook nog eens veel lager dan wanneer die in de haven zou worden gebouwd.”

Luk Smets, woordvoerd­er van Natuurpunt Aartselaar: “Het is niet correct te zeggen dat alleen ons gemeentebe­stuur een negatief advies instuurde. Tweemaal werd een tegenpetit­ie georganise­erd. In 2018 haalden we al meer dan 1.600 bezwaren bij elkaar. In 2020 waren dat er 2.181. Blijkbaar tellen deze meningen voor mevrouw Demir niet mee. Ook oproepen van Natuurpunt en de Bond Beter Leefmilieu vallen in dovemansor­en.”

Aartselaar­s schepen René Lauwers (Groen) voegt hier nog aan toe dat de zeer laattijdig­e beslissing van de minister de sterkte van de Aartselaar­se argumenten onderstree­pt.

De MINA-raad gaat in alle waarschijn­lijkheid samen met het gemeentebe­stuur en vier omwonenden beroep aantekenen bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen.

www.aartselaar.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium