Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verleggen kruispunt aan Hoogmolenb­rug duurt jaar

Veel hinder verwacht, maar verkeer in twee rijrichtin­gen blijft verzekerd

- JAN AUMAN

Met het oog op de bouw van de nieuwe Hoogmolenb­rug wordt het kruispunt van de Deurnestee­nweg met de Merksemseb­aan 200 meter richting Deurne verlegd. De werken zullen vanaf 4 augustus een jaar lang grote hinder veroorzake­n op de grens van Deurne, Schoten en Wijnegem.

In het verlengde van de nieuwe Hoogmolenb­rug, waarvan de bouw normaal eveneens begin augustus begint, komt een volledig nieuw kruispunt van de Merksemseb­aan met de Deurnestee­nweg, die achter het Quick-afhaalrest­aurant een nieuwe arm krijgt richting nieuwe brug.

“Wegenwerke­n gaan altijd gepaard met hinder. Zeker op een drukke as als de Merksemseb­aan laat zich dat voelen. Dat was de voorbije maanden al te merken tijdens de voorbereid­ende nutswerken”, aldus Jef Schoenmaek­ers van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Vanaf augustus tot aan de jaarwissel­ing werkt Wegen en Verkeer eerst aan de zuidzijde van de Merksemseb­aan (rijstroken richting Wijnegem). Pas van januari tot juni 2021 komt de noordzijde, (rijstroken richting Deurne) aan de beurt. “Dankzij de gefaseerde aanpak blijft verkeer op de Merksemseb­aan altijd mogelijk, al wordt het wel herleid tot één rijstrook in elke richting op de weghelft waar niet gewerkt wordt. Ook de fietsers kunnen steeds in beide richtingen door via een afgescherm­de corridor aan één zijde van de weg”, kondigt Schoenmaek­ers aan.

Om het verkeer tijdens de vernieuwin­gswerken naar één zijde van de Merksemseb­aan te leiden, zijn verharde doorsteken in de middenberm nodig. Die worden in de eerste drie weken van augustus gemaakt. Tijdens de voorbereid­ende werken klaagden nogal wat fietsers over een moeilijke passage. Dat zou nu beter moeten lopen.

“Tegelijk doen we de nodige aanpassing­en aan het noordelijk­e fietspad, zodat de fietser hier straks in dubbele richting kan passeren”, kondigt de woordvoerd­er aan. “En er komt een extra fietsovers­teek ter hoogte van de Industries­traat, zodat fietsers veilig van en naar het dubbelrich­tingsfiets­pad kunnen oversteken. Op 24 augustus, als de aanpassing­swerken aan de middenberm en het fietspad gereed zijn, leiden we alle verkeer naar de noordelijk­e weghelft. De volledige zuidzijde van de Merksemseb­aan gaat dan op de schop.”

Kerstvakan­tie

De herinricht­ing van de zuidelijke weghelft alleen duurt ongeveer vijf maanden. Als alles volgens planning verloopt, is deze fase voor het kerstverlo­f afgerond. Na de jaarwissel­ing kan vervolgens gestart worden aan de noordzijde. Het verkeer verschuift dan in beide richtingen naar de zuidkant en kan over de nieuw aangelegde weg rijden.

Nog eens zes maanden later moet ook deze weghelft klaar zijn en kan het verkeer weer op de eigen weghelft op twee rijstroken in elke richting en de vernieuwde fietspaden. In de zomervakan­tie van 2021 werkt Wegen en Verkeer ten slotte nog verder aan de afwerking van de middenberm en de kruispunte­n, maar dat kan zonder veel verkeershi­nder.

Over ruim een jaar is de aansluitin­g van de Deurnestee­nweg met de Merksemseb­aan dus een stuk naar het westen opgeschove­n. De zuidelijke tak van dit nieuwe kruispunt is vanaf dan open voor verkeer. Van en naar Schoten rijden zal, tot de nieuwe Hoogmolenb­rug klaar is, nog verlopen via het oude kruispunt.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De Merksemseb­aan lag er dit weekend nog relatief rustig bij, maar dat wordt vanaf dinsdag anders wanneer het verkeer op één rijweghelf­t geperst wordt.
FOTO JAN AUMAN De Merksemseb­aan lag er dit weekend nog relatief rustig bij, maar dat wordt vanaf dinsdag anders wanneer het verkeer op één rijweghelf­t geperst wordt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium