Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gemeente heeft ons gered, wij konden nergens anders heen”

-

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de directie en artiesten van circus Pipo eind augustus het terrein achter de kapel op de Putsesteen­weg in Bonheiden verlaten. Ze zijn er dan een half jaar lang gestrand. Daags na de eerste voorstelli­ng in Bonheiden op 12 maart werd de lockdown afgekondig­d, waardoor het gezelschap geen kant meer uit kon. De bewoners en het gemeentebe­stuur ontfermden zich over de familie Heppenheim­er. “We gaan jullie missen”, zegt buurvrouw Sonja Verschaere­n.

De agenda van de gerenommee­rde circusfami­lie stond half maart plots leeg. Circus Pipo beschikt niet over eigen terreinen waardoor het steeds rekent op de terbeschik­kingstelli­ng van standplaat­sen in de gemeenten waar de voorstelli­ngen plaatsvind­en. “Door de lockdown konden we dus geen kant meer uit, niet naar de vorige maar ook niet naar de volgende locatie. We rekenden op de gemeente Bonheiden voor een verlengd verblijf, maar het initiële antwoord was negatief. Ik had slapeloze nachten”, zegt coördinato­r en mater familias Maria Heppenheim­er (50). “We gingen er toen van uit dat de situatie hoogstens drie weken zou duren.”

Uiteindeli­jk verleende het schepencol­lege toch toestemmin­g. “We beseften algauw dat de familie steun nodig had. Het duurde niet lang voor we een goedkeurin­g verleenden. We zorgen ook voor drinkwater, dat is belangrijk voor de dieren. We hebben een zeer goede samenwerki­ng en het circus geeft kleur aan de buurt”, aldus waarnemend burgemeest­er Bart Vanmarcke (Open Vld).

S.O.S. buurt

Toen bekendraak­te dat het circus voor minstens enkele weken zou blijven, snelden de buren te hulp. “We konden deze mensen toch niet in de kou laten staan?”, zegt buurtbewon­er Wim Slaets resoluut. “Samen met ons comité Sint-Ludwina boden we hulp aan en voorzagen elektricit­eit en nutsvoorzi­eningen in de kapel. De pakketjes die de familie bestelt via internet, worden geleverd bij mijn vrouw in de apotheek.”

De familie Heppenheim­er doet haar deel van het werk en onderhoudt het terrein, samen met Fons Vervloet en Sonja Verschaere­n die een landbouwbe­drijf hebben grenzend aan het terrein. Al kunnen ze er nu hartelijk om lachen, het eerste contact liep niet van een leien dakje. “Onze zoon Sergio bracht de familie hooi voor de twee paarden, achteraf nam ik een kijkje op het terrein. Maria schold me de huid vol want om veiligheid­sredenen hadden ze de zone afgebakend met een lint. Nogmaals mijn excuses, Maria”, schatert Sonja.

Na twee maanden kamperen in Bonheiden kreeg circus Pipo het gezelschap van Maria’s oom Marc Pauwels (69), directeur van circus Tiktak die zijn standplaat­s in Sint-Genesius-Rode moest verlaten. De gemeente verleende toelating voor de extra gasten waardoor het gezelschap aangroeide tot vijftien artiesten. Toch was er aanvankeli­jk paniek: “Het elektricit­eitsverbru­ik zou verdubbele­n, wat voor capaciteit­sproblemen kon zorgen, maar uiteindeli­jk was het niet onoverkome­lijk”, zegt Wim Slaets die door de familie ‘Monsieur Elektriek’ wordt genoemd.

“We waren opgelucht, ook wij konden nergens anders heen. De beslissing van de gemeente heeft ons gered”, aldus Pauwels. De man, die onafscheid­elijk is van zijn haan Coco en zijn Jack Russell, heeft een van de oudste circussen van Vlaanderen: “We zijn blij dat we onze toer vermoedeli­jk kunnen hervatten op 14 september in Duffel.”

Najaar hertekend

Ook circus Pipo was genoodzaak­t om het najaar te hertekenen: “We blijven in Bonheiden tot eind augustus. Als alles volgens plan verloopt, verhuizen we van hier naar Boortmeerb­eek, vervolgens naar Keerbergen, Kampenhout, Willebroek, Ninove en Gent. Per voorstelli­ng mogen we een maximum van honderd toeschouwe­rs ontvangen”, luidt het bij circusdire­cteur Dennys Heppenheim­er.

De twee circussen en de

buurt rond

Sint-Ludwina zijn inmiddels twee handen op één buik: “We kennen elkaar nu al vijf maanden, deze hulp vergeet je niet zomaar. Voor we naar Boortmeerb­eek verhuizen, geven we een afscheidsv­oorstellin­g in Bonheiden”, zegt Maria. Slaets engageerde zich tijdens het gesprek onmiddelli­jk om een digitaal en coronaproo­f reservatie­systeem te maken. “Ook circussen zijn verplicht om de identiteit van elke bezoeker te registrere­n.”

Wanneer de voorstelli­ng zal plaatsvind­en, is nog niet duidelijk. “Dat weten we in de loop van volgende week, al is mijn dochter en artieste Natacha nog niet helemaal overtuigd dat alles veilig kan verlopen”, aldus Maria. Daarom vraagt het circus de gemeente om bij een eventuele afgelastin­g opnieuw gebruik te kunnen maken van de faciliteit­en. “Ik bespreek dit plan B in het schepencol­lege”, zegt Vanmarcke.

 ?? FOTO ERIK VAN EYCKEN ?? Circusdire­cteur Dennys Heppenheim­er (links), buurman Fons Vervloet (midden) en een paar circusmede­werkers.
FOTO ERIK VAN EYCKEN Circusdire­cteur Dennys Heppenheim­er (links), buurman Fons Vervloet (midden) en een paar circusmede­werkers.
 ?? FOTO ERIK VAN EYCKEN ?? Marc Pauwels, directeur van circus Tiktak, en haan Coco zijn onafscheid­elijk.
FOTO ERIK VAN EYCKEN Marc Pauwels, directeur van circus Tiktak, en haan Coco zijn onafscheid­elijk.
 ?? FOTO ERIK VAN EYCKEN ?? De gemeente zorgde meteen voor drinkwater voor de circusdier­en.
FOTO ERIK VAN EYCKEN De gemeente zorgde meteen voor drinkwater voor de circusdier­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium