Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deze week vijf dagen boven de 30 graden Op weg naar lange hittegolf, experts maken zich zorgen

-

Deze week wacht de eerste hittegolf van het jaar, met mogelijk vijf dagen boven de 30 graden. Opnieuw extreem weer dus. En ja, dat is iets om ons zorgen over te maken. Misschien meer nog dan om corona, zegt weerman David Dehenauw.

Helemaal aan het eind van een iets te frisse en te droge julimaand, werd het vrijdag plots 36,5 graden in Ukkel en Diepenbeek. “De warmste dag van het was hier en daar te lezen. Maar dat is dus nog niet zeker. “Vrijdag was slechts een generale repetitie”, zegt weerman Ruben Weytjens. “Woensdag steekt een hete zuidwester op, en klimt de temperatuu­r al naar 28 graden. De hitte wordt dan een blijvertje.”

Donderdag overstijgt de temperatuu­r 30 graden, en dat blijft een week zo. In het weekend kan de temperatuu­r tot 36 graden oplopen. Neerslag van betekenis is op de weerkaarte­n niet te bespeuren.

In Frankrijk werd het vorige week 42 graden. In Spitsberge­n, midden in het Noordpoolg­ebied, werd het vorige week vier dagen lang 20 graden, wat vergelijkb­aar is met 40 graden bij ons. Spanje wordt geteisterd door een ‘Crisis de los cuarenta’, een crisis van veertigers, die sinds enkele jaren elke zomer de kop opsteekt.

De klimaatopw­arming lijkt plots een sprong te hebben gemaakt en niemand kan voorspelle­n waar het met die stijgende temperatuj­aar”, ren eindigt. Het enige wat wel quasi vaststaat, is dat de tendens niet meer kan worden omgedraaid. En daar liggen veel specialist­en wakker van.

Reset in klimaatbel­eid

VTM-weerman David Dehenauw: “Vooral de combinatie met de toenemende droogte is problemati­sch. We moeten dat echt in de gaten houden. Er is in amper drie jaar tijd 400 liter water te weinig gevallen. Zoveel regen valt er normaal in een half jaar. De kans is klein dat we dat ooit nog inhalen.”

“Als er een reset komt van onze manier van leven door corona, dan hopelijk ook qua klimaatbel­eid. Dat klimaat gaat ons leven immers minstens even erg beïnvloede­n. Iedereen snapte dat corona een kordate aanpak nodig had. Dat is voor het klimaat ook zo. Alleen verdwijnt de sense of

urgency, telkens als de temperatuu­r daalt.” (gw)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium