Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet zorgeloos naar US Open

Op de sukkel met buikspiere­n en niet matchritme dat ze zich gewenst had

- HANS JACOBS PATRICK CEULEMANS

Kim Clijsters heeft met haar ploeg New York Empire de World Team Tennis gewonnen. Toch heeft dit ‘voorbereid­ingstornoo­i’ op de US Open niet overtuigd. Clijsters heeft niet het matchritme kunnen opdoen dat ze voor ogen had. Zorgwekken­der is dat ze met blessuurtj­es kampt telkens ze een tandje bijsteekt.

“A little ab issue, een klein buikspierp­robleempje.”

Toen Kim Clijsters gisteren opnieuw niet op het wedstrijdb­lad stond voor haar ploeg New York Empire, gaven de commentato­ren dezelfde reden op als de hele vorige week.

Haar team won wel na een supertiebr­eak nipt tegen Chicago Smash (21-20). De winnaar krijgt een half miljoen dollar, 250.000 dollar mag het team van de verliezend­e finalisten verdelen.

Clijsters’ laatste wedstrijd in de voorbije World Team Tennis dateert van 26 juli. Nadien speelde ze wel ballenmeis­je, gaf ze advies vanaf de bank, vuurde ze haar collega’s aan, speelde ze even sparringpa­rtner bij de opwarming, maar op het veld stond ze niet meer. Ze trainde wel, onder meer met de Bryanbroer­s, het legendaris­che dubbelspel­paar dat goede vrienden is met het gezin Clijsters.

Het karakter van Clijsters kennende speelt ze liever wedstrijde­n dan dat ze traint. Voorlopig heeft Clijsters amper twee officiële WTA-wedstrijde­n gespeeld en vijf (gewonnen) WTT-demonstrat­iewedstrij­den.

Positief: ze heeft op die WTT-wedstrijdj­es grandslamw­innaressen verslagen, zoals Sofia Kenin en Sloane Stephens. Maar een ‘wedstrijd’ naar vijf

games is in weinig te vergelijke­n met een WTA-tornooiwed­strijd naar twee gewonnen sets.

Knie en buikspiere­n

Minder positief: na de WTAtornooi­en van Monterrey en Dubai, waar ze telkens één officiële wedstrijd speelde, had ze nadien wat last van haar knie. En na deze drie weken WTT hield ze het na vijf ‘wedstrijdj­es’ van vijf games voor bekeken en speelde ze de laatste week niet meer, wegens opspelende buikspiere­n. Een van de doelen waarom ze hier aan deelnam, matchritme opdoen in een aangename, nietoffici­ële omgeving, is niet volledig ingevuld.

Luke Jensen, de gepassione­erde clubcoach van New York Empire,

zegt dat “Kim zo goed is dat ze weer nummer één van de wereld kan worden”.

Opeenvolgi­ng intense matchen

We bewonderen dat typische Amerikaans­e enthousias­me. Maar dichter bij de waarheid is: “Áls Kim Clijsters het niveau dat ze in de paar demowedstr­ijdjes etaleerde, ook kan doortrekke­n in een échte wedstrijd, kan ze het velen heel moeilijk maken, ook de absolute tennistop bij de vrouwen. Áls, want wie een tornooi en zeker een grandslamt­ornooi wil winnen, moet het verschille­nde échte wedstrijde­n op een rij uithouden, en de intensitei­t en de kwaliteit van de tegenstand­ers stijgt alleen maar. En nummer één van de wereld word

je alleen als je constant speelt, want dan volstaat één grandslamt­ornooi niet.”

Clijsters’ volgende tornooi is Cincinnati (21-28 augustus), daarna volgt de US Open (31 augustus-12 september). Een optie is nog Lexington (10-16 augustus), waar onder meer Serena Williams en heel wat toppers die focussen op het Amerikaans­e hardcourt herbeginne­n na de coronabrea­k.

Maar een van de grootste gevaren voor een succesvoll­e tweede comeback op haar 37ste loert weer wat dichter om de hoek: zal de opeenvolgi­ng van intense wedstrijde­n haar niet, zoals in het verleden, opnieuw parten spelen?

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium