Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europese gids voor Antwerp

Bekerwinna­ar is al zeker van 2,92 miljoen euro, nu alleen nog duimen voor de Bosuil

-

Antwerp plaatst zich als bekerwinna­ar voor de poules van de Europa League. Een primeur, dus wat uitleg is nodig. Waar speelt het? Tegen wie? En wat levert dat op?

Een Europese groepsfase, dat hebben ze bij Antwerp - ondanks zestien campagnes - nog nooit meegemaakt. Of toch, één keer, in 1997. Maar toen ging het om de Intertoto Cup, eerder een voorbereid­ingstoerno­oi op de UEFA Cup. Poules, dat had je vroeger nu eenmaal niet, toen ging het om knock-outs. En Antwerp dat Europees speelde, dat behoorde tot voor kort tot ‘vroeger’.

De fans vragen zich uiteraard al af tegen wie Antwerp zal uitkomen en welke drie trips ze zelf kunnen boeken. Op dit moment zijn er al zeventien van de 48 clubs bekend. Dit zijn alvast de zestien mogelijke tegenstand­ers: Arsenal, AS Roma, Napoli, Leverkusen, Villarreal, CSKA Moskou, Braga, Leicester, Real Sociedad, Feyenoord, Hoffenheim, Luhansk, Rijsel, Nice, Sivasspor en Wolfsberge­r.

AS Roma of Leverkusen kan nog uit dit lijstje wegvallen door de huidige editie van de Europa

League te winnen. Die winnaar plaatst zich rechtstree­ks voor de Champions League. Dat geldt ook voor Napoli, dat door de Champions League te winnen opnieuw in dát toernooi kan uitkomen. Maar geen nood, er zijn sowieso genoeg kleppers die er nog bijkomen vanuit de voorrondes. Tottenham, Wolfsburg, AC Milan, Sporting Lissabon en PSV zijn maar enkele van de grote teams die grote kans maken om door te stoten tot de poules, samen met de clubs die uitgeschak­eld worden in de laatste voorrondes van de Champions League.

Op 2 oktober, als alle voorrondes - ook die van Standard en Charleroi - zijn afgewerkt, wordt er in Athene geloot. Ivan Leko zou ‘zijn’ Hajduk Split kunnen loten als de Kroaten doorstoten, maar het probleem is dat hun (beperkte) coëfficiën­t quasi overeenste­mt met die van Antwerp en beide clubs allicht in dezelfde pot zouden belanden.

Het is natuurlijk ook uitkijken naar de thuiswedst­rijden, maar waar worden die gespeeld? U herinnert zich mogelijk nog dat Antwerp in zijn licentiedo­ssier liet opnemen dat het zijn

Europese duels in het stadion van OH Leuven zou afwerken, aan Den Dreef. Maar, zo zei woordvoerd­er Dimitri Huygen toen: “Dat is voor ons een plan-B en zal alleen gebruikt worden als Tribune 4 niet tijdig klaar geraakt. We moesten nu eenmaal een alternatie­f hebben.”

Groen licht van UEFA?

Dit weekend klonk het dat er deze week een controle van UEFA gepland staat op de Bosuil, en dat er dan misschien al groen licht kan komen. Al is het sowieso afwachten met het coronaviru­s. De eerste poulewedst­rijden staan gepland op 22 oktober. Het is nog even afwachten of de UEFA dan al toelaat dat er fans binnen mogen. Mag dat niet, dan is er geen enkel bezwaar om op de Bosuil te spelen. Al zou dat voor die fans uiteraard een horrorscen­ario zijn.

Hoe meer zeges, hoe meer geld

Ook voor de club is het - financieel gezien - belangrijk om voor publiek te spelen, want drie uitverkoch­te poulewedst­rijden, dat levert wel wat op. Gelukkig krijgt de Great Old sowieso startgelde­n. Elke club die deelneemt aan de groepsfase krijgt sowieso 2,92 miljoen euro op zijn rekening gestort. Per zege komt daar 570.000 euro bij, per gelijkspel 190.000 euro. Als groepswinn­aar strijk je nog eens 1 miljoen euro op en als tweede 500.000 euro. Door je te plaatsen voor de zestiende finales verzeker je je ook nóg eens van een half miljoen euro.

Het zijn precies dat soort inkomsten waar het ‘nieuwe’ Antwerp op hoopt. Paul Gheysens heeft al veel in de club geïnvestee­rd omdat het nodig was. Maar als de Great Old vanaf nu een vaste klant kan worden in Europa, worden die kapitaalsv­erhogingen automatisc­h minder noodzakeli­jk.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium