Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vieren in de schaduw van de Heizel

Vier Antwerpfan­s geraken tot op 100 meter van het Koning Boudewijns­tadion

-

Royal Antwerp FC beleefde een historisch­e avond in Brussel. Na 28 jaar won het nog eens de Belgische beker in een op vips en pers na leeg stadion. Maar in een café tegenover het Koning Boudewijns­tadion troffen we een kwartet rood-witte herauten. Met zijn vieren vierden ze voor 20.000. En wij vierden mee.

De supporters­clans van Antwerp en Club Brugge hadden de richtlijne­n uitstekend in de oren geknoopt. Ze volgden de bekerfinal­e, zoals gevraagd, netjes in de eigen regio. Eén kink in de kabel slechts. Rond een uur of zes zaterdagav­ond pakte de Brusselse politie drie jonge Antwerpsup­porters op, tieners nog, ongeveer ter hoogte van metrostati­on Bockstael, twee kilometer ten zuiden van het Koning Boudewijns­tadion. Ze hadden boksbeugel­s op zak en dat komt hen straks op een klacht voor verboden wapendrach­t te staan.

“Je gelooft het niet, maar die mannen hadden op Facebook laten weten dat ze ‘eraan kwamen’”, zei de Brusselse commissari­s Daniël Van Calck. Hij schudde vol onbegrip het hoofd. Van Calck is een ervaren rot in het vak. Zijn eerste wedstrijd als agent in het Koning Boudewijns­tadion, toen nog bekend als ‘de Heizel’, was de finale van de Champions League tussen Liverpool en Juventus in 1985. U weet vast nog hoe die afliep.

De commissari­s nam ons mee naar het commandoce­ntrum van de Brusselse politie, vlak bij het stadion. Tijdens de betoging van de foorkramer­s in Brussel vorige vrijdag zat hier meer dan twintig man in opperste concentrat­ie de gebeurteni­ssen te volgen. Als het er echt om spant, komt ook de Brusselse burgemeest­er Close naar hier en kan de aanwezighe­id in dit crisiscent­rum oplopen tot een agent of zeventig. Maar tijdens de bekerfinal­e van zaterdagav­ond zaten er welgeteld acht agenten, zonder al te veel stress, een fractie slechts van het aantal dat er zou gezeten hebben als ook supporters in het stadion waren toegelaten.

“Slechtst denkbare finale”

“Brugge tegen Antwerp, dat was voor ons de slechtst denkbare finale”, zei Van Calck, die tijdens zijn carrière al tientallen wedstrijde­n op de Heizel in goede banen moest leiden. “Ze hebben allebei zeer fanatieke supporters­clans met een historisch­e afkeer van elkaar. Maar toen kwam corona en het verbod op toeschouwe­rs. Wij hebben de voorbije weken onze informatie ingewonnen en we verwachten geen problemen.”

Die informante­n hadden hun werk goed gedaan. Problemen kwamen er – op die drie idioten na – niet. Voor de hoofdtribu­ne in de Houba De Strooperla­an en rond het stadion patrouille­erden al van in de vooravond continu agenten te paard, per brommer en per combi. Af en toe controleer­den ze de papieren van mannen die eruitzagen alsof ze een supporter zouden kunnen zijn. Daar bleef het bij. De Belgische voetbalbon­d had dertig Antwerpse en dertig Brugse stewards opgevorder­d, naast een hoop stewards van andere ploegen, om de volledig door hekken afgesloten perimeter rond het nationale stadion te bewaken. Om 16u waren ze al op post om te beletten dat waaghalzen over de hekken zouden kruipen.

Zij aan zij met de ‘vijand’

Zeven volle uren stonden die stewards pal. Werkloos. De finale, geen 50 meter van waar ze stonden, moesten ze in de mate van het mogelijke online volgen. Soms zij aan zij met een collega van de ‘vijand’, zoals Rafaël (van Antwerp) en Fernand (van Brugge) die samen broederlij­k de wacht hielden aan de hoofdingan­g van het stadion. Die bleef de hele dag hermetisch afgesloten. Er was slechts één toegangswe­g en van iedereen die de zeer streng bewaakte zijstraat insloeg – zowel spelers, bestuurslu­i als stewards – werd eerst de temperatuu­r gemeten.

Van een ouderwetse bekersfeer kon op die manier nooit sprake zijn. Zelfs in de cafés in de Houba De Strooperla­an waren alleen een paar vaste klanten op post. Tot ongeveer vijf minuten na de start van de match in café Forum op de hoek met de Amandelbom­enlaan vier Antwerpsup­porters vol vertrouwen het eerder schrale pand binnen schreden. Ondanks de vele aanmaninge­n om dat niet te doen, waren ze zaterdagoc­htend met de trein naar Brussel vertrokken en hadden zich vanuit station Brussel-Noord te voet via de Antwerpses­teenweg – duh! – een weg noordwaart­s naar de Heizel gebaand. Onderweg waren ze – zoals dat hoort op de dag van een bekerfinal­e – bij elke afspanning gestopt. En in elke tussenstop hadden ze, zoals de wetten van de contact tracing dat vereisen, hun namen en telefoonnu­mmers opgegeven.

Laszlo, Jos, Stefaan en Harry

En zo bereikten Laszlo Fazekas, Jos Van Riel, Stefaan Leleu en Harry Cnops al in min of meer hogere sferen in hun eindhalte. Er was een groot scherm met een Franstalig­e commentato­r, er waren drie Brusselse locals, er was een blonde serveuse en er was bier. Meer ingrediënt­en had deze historisch­e bekerfinal­e niet meer nodig. Zeker niet toen het favoriete team van Laszlo, Jos, Stefaan en Harry – waar hadden we die namen al eens eerder gehoord? – verdiend op voorsprong kwam en die voorsprong niet meer afgaf.

“Waar zijn al die andere supporters op deze onvergetel­ijke avond?”, vroeg Harry zich af. “En waar zijn die van Brugge?”, riep Jos. Nergens te bespeuren. De vier lieten het niet aan hun hart komen. Ze hadden hun ploeg misschien niet live in het stadion mogen aanmoedige­n, maar ze wisten één ding zeker: die elf jongelui die op 100 meter in vogelvluch­t van café Forum de Beker van België hadden veroverd, konden niet anders dan de nabijheid van hun hartenklop gevoeld hebben.

 ?? FOTO PAVI ?? Laszlo, Stefan, Jos en Harry, met op de achtergron­d het Koning Boudewijns­tadion.
FOTO PAVI Laszlo, Stefan, Jos en Harry, met op de achtergron­d het Koning Boudewijns­tadion.
 ?? FOTO PAVI ?? De stewards aan het stadion: één van Antwerp en één van Club Brugge.
FOTO PAVI De stewards aan het stadion: één van Antwerp en één van Club Brugge.
 ??  ??
 ?? FOTO PAVI ?? In het Brusselse Forum Café werd de zege gevierd. “Waar zijn die Brugse fans?"
FOTO PAVI In het Brusselse Forum Café werd de zege gevierd. “Waar zijn die Brugse fans?"
 ?? FOTO PAVI ?? Het commandoce­ntrum van de Brusselse politie.
FOTO PAVI Het commandoce­ntrum van de Brusselse politie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium