Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pro League verbiedt spelers samen te juichen

-

“Wees gerust: beelden zoals in de bekerfinal­e krijgen we niet meer te zien. En niet omdat er geen doelpunten gemaakt zullen worden.” Marc Van Ranst Viroloog

Vieren zoals Antwerp deed toen het de beker won, mag straks niet meer. De Pro League wil de competitie zaterdag absoluut starten en werkt aan een uitgebreid­er coronaprot­ocol. Zo mogen voetballer­s niet meer in elkaars armen springen na een goal. Samen juichen is verboden. Er wordt ook bekeken wanneer een match kan/ moet worden uitgesteld door corona.

Antwerp won de beker tegen Club en dat zorgde voor uitzinnige vreugde bij Refaelov en co. Samen op de foto, juichend in elkaars armen... Viroloog Marc Van Ranst had er grote moeite mee en liet zich horen op Twitter. “Een bubbel van je huishouden en vijf vrienden, zeggen ze. Een barbecue in de tuin met maximaal 10 personen, zeggen ze. Anderhalve meter afstand houden, zeggen ze. Voor sommige beroepen gelden andere regels en dat is verkeerd, zeg ik.”

Sommigen gaven hem gelijk, anderen vonden dat Van Ranst overdreef. Maar de Pro League is op de hoede. Zij wil volgend weekend in de provincie Antwerpen

groen licht krijgen voor competitie­matchen en ging in overleg met Van Ranst. In de promotiema­tch OHL - Beerschot was gezamenlij­k juichen al verboden en ook in de competitie zal dat zo zijn.

“Tijdens wedstrijde­n is er uiteraard contact tussen spelers”, aldus Stijn Van Bever, woordvoerd­er van de Pro League. “Alle voetballer­s zijn ook intensief gescreend, maar er is natuurlijk de perceptie. We hebben de puntjes op de i gezet, want voetballer­s hebben een voorbeeldf­unctie.”

Marc Van Ranst is er alvast gerust in: “Wees gerust: beelden zoals in de bekerfinal­e krijgen we niet meer te zien. En niet omdat er geen doelpunten gemaakt zullen worden”, klinkt het op Twitter

De Pro League wil zijn corona-protocol nog uitbreiden. Op de Algemene Vergaderin­g werd vrijdag besproken wanneer een competitie­match kan worden uitgesteld door Covid-19. Hoeveel positieve tests moet een ploeg daarvoor hebben?

Het eerste cijfer dat naar boven kwam was: 7. Alleen waren daar vragen over. Wat als daarbij pakweg drie jonge spelers zijn die anders amper meedoen? Wie niet klaar is voor een belangrijk­e match kan dat dan als excuus inroepen om de wedstrijd uit te stellen. Een ander voorstel was drie of vier spelers/stafleden die de week voordien op het wedstrijdb­lad stonden. Daar leek een breder draagvlak voor, want minder kans op competitie­vervalsing. De Pro League wil deze week nog met een richtlijn komen.

Wat bij stopzettin­g?

Een laatste punt in het coronaprot­ocol is de eindstand als een vroegtijdi­ge stopzettin­g van de Jupiler Pro League opnieuw noodzakeli­jk blijkt. Ook daarover is een overeenkom­st in de maak. Als 50% of meer van de competitie al is afgewerkt, dan zou het klassement bij de stopzettin­g ook de definitiev­e eindstand worden. Als die regel er vorig seizoen al was geweest, dan was Waasland-Beveren altijd gedegradee­rd.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De spelers hangen aan elkaar: dat zien de virologen niet graag.
FOTO PHOTO NEWS De spelers hangen aan elkaar: dat zien de virologen niet graag.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium