Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zomerkoopj­es nemen valse start

Winkelend publiek Statielei beperkt zich veelal tot gerichte aankopen

-

Mijn opdracht: op jacht naar koopjesjag­ers. Deze dagen gemakkelij­ker gezegd dan gedaan. Met de start van de solden zaterdag gingen we poolshoogt­e nemen in de Mortselse Statielei. Gevulde winkeltass­en vielen er maar weinig te bespeuren, ondanks de kortingen van 50 tot 60% die sommige winkels al op de startdag afficheerd­en. Wie er rondliep, kwam veelal héél gericht winkelen. Toch ook een positieve vaststelli­ng: de lokale verwevenhe­id kan alsnog een voordeel worden.

We merken het al als we het winkelhart van Mortsel binnenrijd­en. In de straten is het opvallend rustig. Anders sta je hier met de auto gegarandee­rd in het rijtje aan te schuiven, nu niet. Op de parking Oude God hetzelfde liedje. Ze staat voor meer dan de helft leeg. Op een normale zaterdag moet je er vaak vechten voor een plaatsje.

De sombere vooruitzic­hten worden een beetje goedgemaak­t door de positivite­it die de winkeliers (blijven) uitstralen.

“Normaal staan we hier nu met twee. Dat zegt op zich genoeg. Maar het is nu toch weer iets drukker dan de voorbije dagen en dat geeft ons het gevoel dat de mensen toch nieuwsgier­ig zijn. Eigenlijk hadden ze die solden nooit moeten uitstellen. Klanten kijken nu liever al uit naar de nieuwe collecties voor de herfst/ winter. Zeker nu, want dat biedt hun (hopelijk) meer perspectie­ven. Maar het staat hier nog altijd in schril contrast met Antwerpen, waar we ook een filiaal hebben. We blijven dus hoopvol”, vertelt Kathy De Vos, gerante van boetiek Lila Grace.

“Elke klant is een cadeau”

Ook bij Lederwaren Jama, een heus begrip op de Statielei, hadden ze om die redenen liever de solden op het normale tijdstip zien starten. Dat de mensen apart moeten winkelen, komt ook bijzonder ongelegen. “We zitten eigenlijk in volle ‘boekentass­enperiode’. Dat is een momentje dat mensen graag samen in gezin beleven, niet zelden met de bomma erbij, die haar kleinkind graag met een nieuwe uitrusting voor het volgend schooljaar verwent. Maar bomma, mama en papa moeten nu buiten blijven staan. Heel lastig, maar elke dag start ik met een positieve vibe. Elke klant is een cadeau. Dat we al drie generaties lang op de Statielei vertegenwo­ordigd zijn, is ook wel een voordeel. De mensen kennen ons. En in onze branche blijft persoonlij­k advies voor een aantal mensen toch heel belangrijk”, zegt zaakvoerst­er Anik Simons.

Angst

Rita heeft net iets leuks op de kop kunnen tikken bij Didish. “We zijn van Mortsel en komen hier in de week wel meer wat rondwandel­en. Maar praktisch elk weekend gaan we ook naar Antwerpen om er wat te ‘funshoppen’ en iets te drinken. Eerlijk gezegd ook omdat de Statielei toch niet meer is wat ze ooit geweest is. Maar om nu naar Antwerpen te gaan, dat boezemt ons toch wat angst in. Ik had vorige week iets gekocht bij Didish en dat beviel mij zo goed dat ik vandaag toch nog eens wilde gaan kijken”, zegt Rita. “We gunnen het de lokale middenstan­d”, voegt echtgenoot Marcel eraan toe.

Ook Adelheid Van den Eynde heeft al iets gekocht. “Maar het is eigenlijk gewoon iets dat ik nodig had. Niet speciaal vanwege de solden”, zegt ze. “Je bent niet meer gemotiveer­d om iets nieuws te kopen, want je mag praktisch toch nergens meer naartoe. Anders zeg je al eens sneller ‘Oh,ik ga dit kleedje kopen om naar dat feestje of die afspraak te gaan.’ Dat laat je nu achterwege. Je koopt nu gerichter. Als je echt iets nodig hebt of voor het najaar of de winter; tegen dat het hopelijk weer beter gaat.” Onderweg treffen we ook twintigers Demi, Celine en Kamiel. Ze zijn niet specifiek op koopjesjac­ht. “Maar ik loop toch liever hier rond dan op de Meir of in een shopping center. Daar krijg je mij nu niet naartoe”, geeft Demi toe.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO'S NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O - ?? Weinig volk op de Statielei.
FOTO'S NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O - Weinig volk op de Statielei.
 ??  ?? Anik, Lederwaren Jama.
Anik, Lederwaren Jama.
 ??  ?? Kathy, Lila Grace.
Kathy, Lila Grace.
 ??  ?? Rita en Marcel.
Rita en Marcel.
 ??  ?? Demi, Celine en Kamiel.
Demi, Celine en Kamiel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium