Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse ondernemer­s betogen online

-

Het platform Help De Horeca organiseer­t samen met de groepering Vrij Ondernemen België een online betoging tegen de avondklok en tegen de meest recente reeks van coronamaat­regelen. Los daarvan pleiten 250 Antwerpse horecaonde­rnemers in een open brief voor compensati­emaatregel­en.

“In Antwerpen-centrum werden amper twintig besmetting­en vastgestel­d. De maatregele­n zijn niet in verhouding met de cijfers”, zegt Johan Tisson van Help De Horeca.

In eerste instantie was het de bedoeling een betoging te organisere­n, komende woensdag op de Grote Markt in Antwerpen. “Maar we zijn binnen de 24 uur teruggeflo­ten.” De organisato­ren willen nu tegen woensdag zo veel mogelijk handtekeni­ngen inzamelen om die te overhandig­en aan burgemeest­er De Wever. “Met de vraag om onze boodschap federaal over te brengen.”

In die boodschap wordt onder meer gevraagd om de avondklok op te heffen. “Want zo’n avondklok is een beroving van de vrijheid . Het virus is niet besmetteli­jker om middernach­t dan overdag. Men kan ook gewoon meer handhaven ’s nachts”, zegt Tisson. “Verder wordt gevraagd om de bubbels weer te vergroten naar tien personen, om lokale lockdowns te organisere­n en om evenemente­n opnieuw te laten doorgaan conform de afspraken van juli en augustus.”

Open brief

Daarnaast pleiten nog eens 250 horecaonde­rnemers in een open brief aan het Antwerpse stads- en provincieb­estuur voor compensati­emaatregel­en. “Het heropstart­en en sluiten van onze zaken kost ons, los van het dagelijkse verlies, heel veel geld”, klinkt het. “Eigenlijk kunnen de meesten van ons niet anders dan hun zaak sluiten om de putten niet groter te maken.” De ondernemer­s geven als voorbeeld de compensati­epremie van 500.000 euro die Brussels burgemeest­er Philippe Close recent toezegde aan de foorkramer­s, na het afgelasten van de Zuidfoor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium