Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is hier veiliger dan in België”

Landgenote­n in Zwitserlan­d begrijpen niet dat reisbestem­ming in ‘risicozone’ valt

- MARC KLIFMAN

“Wij zijn gisteren vijftien kilometer gaan wandelen en kwamen nog geen twintig mensen tegen. Ik heb me de afgelopen maanden nergens zo veilig gevoeld als hier.” Annelies Vervoort is een van de honderden Belgen in Zwitserlan­d die afgelopen weekend plots te horen kregen dat ze in een code rood-gebied vertoeven. De beslissing stuit op veel onbegrip, ook bij de hoteluitba­ters.

De streek rond het meer van Genève in Zwitserlan­d is een populaire zomerbeste­mming van de Belgen. Hoeveel landgenote­n er momenteel vertoeven, kon Buitenland­se Zaken zondag niet zeggen. Maar via Intersoc alleen al, de vakantiedi­enst van de Christelij­ke Mutualitei­t, verblijven er deze week een kleine 600 Belgen in twee hotels in de ‘rode’ regio.

Annelies Vervoort (34) zit samen met haar man en twee kleine kinderen in Hotel Fabiola, één van de getroffen hotels in Leysin. “Voor wij naar hier vertrokken, hadden we vooral schrik dat Zwitserlan­d zou zeggen dat Belgen hun land niet meer binnen mochten. Zwitserlan­d had code groen, dus wij hebben er geen moment bij stilgestaa­n om niet te vertrekken”, vertelt ze. “We zijn hier met open armen ontvangen. Maar plots kwam dan zaterdagav­ond het bericht uit België dat het hier code rood is. Dat voelt raar aan, want ik heb mij de voorbije maanden nergens zo veilig gevoeld als hier in de bergen. We zijn gisteren vijftien kilometer gaan wandelen, en kwamen nog geen twintig mensen tegen. Ook in het hotel loopt iedereen met mondmasker­s rond en worden heel veel maatregele­n genomen.”

Dat bevestigt ook West-Vlaming Brecht Deseyn, die Hotel Fabiola uitbaat. “Het nieuws van die code rood is hier ingeslagen als een bom”, zegt hij. “We vragen ons af op basis waarvan die beslissing genomen werd. Ja, er is een corona-opflakkeri­ng aan het meer van Genève. Maar in heel Zwitserlan­d zijn er nog geen tweehonder­d positieve gevallen, terwijl dat cijfer in België veel hoger ligt. Code rood is geen logische beslissing voor bergdorpje­s zoals hier. Onze klanten snappen het natuurlijk ook niet. Ze hebben die beelden van het overvolle station in Oostende ook wel gezien. We kunnen nu alleen hopen dat wij snel weer code groen krijgen, want financieel is dit heel lastig. De coronacris­is heeft Intersoc al miljoenen gekost.”

Een paar brandhaard­en

Buitenland­se Zaken benadrukt dat de beslissing om bepaalde regio’s code rood te geven allesbehal­ve lichtzinni­g wordt genomen. “Wij krijgen daar inderdaad veel reactie op, maar dat reisadvies wordt opgesteld na een medische analyse door een groep experten”, zegt woordvoerd­er Karl Lagatie. Epidemiolo­og Yves Coppieters verklaarde op RTBF dat de kleurcodes van groot belang zijn, maar dat die niet de circulatie van het virus in een hele regio omvatten. “Zwitserlan­d analyseert de besmetting­en zeer goed. En er zijn een paar brandhaard­en in de regio die het gebied errond helaas code rood maken.” Volgens de epidemiolo­og zijn het vooral jongeren, die meer risico’s nemen, die voor de verspreidi­ng van het virus in de streek zorgen na feestjes in bars en nachtclubs.

Grote gevolgen

Voor landgenote­n in de regio’s Leysin en Zinal heeft code rood alleszins grote gevolgen. Bij terugkeer naar ons land moeten zij verplicht twee weken in quarantain­e en zich laten testen. “We hebben niet het gevoel dat mensen hier nu halsoverko­p gaan vertrekken”, zegt Annelies Vervoort. “Ook wij gaan er nog het beste van maken. Als het bij vertrek komende vrijdag nog steeds code rood is, zullen wij natuurlijk in quarantain­e gaan. Gelukkig werkten mijn man en ik al van thuis uit.”

Voor Intersoc is het bang afwachten of ze de komende weken opnieuw Belgen naar hun vakantieho­tels in Zwitserlan­d zullen mogen sturen.

Brecht Deseyn Uitbater Hotel Fabiola “Code rood geven aan bergdorpje­s is geen logische beslissing. We kunnen nu alleen hopen dat wij snel weer code groen krijgen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium