Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit staat in de nota van De Wever en Magnette

-

Wat de preformate­urs Bart De Wever en Paul Magnette onderling hebben afgesproke­n, is tot nu toe niet echt geweten. Beiden doen er heel discreet over, al is het zonneklaar dat het akkoord communauta­ire toegevinge­n bevat voor N-VA en sociaaleco­nomische voor PS. Het gaat onder meer over meer geld voor de gezondheid­szorg, een hoger minimumpen­sioen, hogere minimumlon­en en uitkeringe­n, een bijdrage van vermogens, maar ook een stevig luik rond migratie, justitie en veiligheid. De Franstalig­e socialiste­n zouden meegaan in een staatsherv­orming in 2024 en nu al bepaalde bevoegdhed­en willen regionalis­eren. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert deelde een aantal punten waar hij over valt.

Verdere hervorming van het gerechteli­jk arrondisse­ment Brussel-Halle-Vilvoorde, met de oprichting van een eigen rechtbank in Halle-Vilvoorde. Er zou ook aan de kieswetgev­ing worden gemorreld in BHV. Franstalig­en uit de Vlaamse rand zouden niet meer in Brussel kunnen stemmen, wat MR een paar zetels kan kosten.

De wet van 1996 op de loonmatigi­ng zou worden aangepast. Er zouden federaal drie ministers bevoegd worden voor politie, brandweer, gezondheid­szorg en werk, zodat die in afwachting van een staatsherv­orming al een apart Vlaams, Brussels en Waals beleid kunnen voeren.

Er komt een effectenta­ks, ook voor kleine beleggers. En daarnaast een vermogensw­instbelast­ing goed voor 2 miljard euro.

Het minimumpen­sioen stijgt naar netto 1.500 euro per maand. Alle uitkeringe­n worden

verhoogd.

Er komt een betaalde Vlaamse

feestdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium