Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste Belg plots in midden van beeldensto­rm

Amerikaans Congreslid noemt Pater Damiaan voorbeeld van “blanke overheersi­ng”

-

Het standbeeld van pater Damiaan in de Amerikaans­e hoofdstad Washington is een voorbeeld van “kolonialis­me en blanke overheersi­ng”. Dat zegt het prominente Amerikaans­e Congreslid Alexandria OcasioCort­ez. Ze viseert niet alleen onze pater Damiaan, maar koos zijn beeld om haar punt te maken. Wankelt de sokkel van onze Grootste Belg?

Er staan honderd beelden in de plechtige National Statuary Hall in het Capitool in Washington. Elk van de vijftig Amerikaans­e staten mag twee figuren kiezen die hun staat het best vertegenwo­ordigen. Onder hen veel blanke mannen, zoals het beeld dat Hawaï koos: van pater Damiaan, alias Jozef De Veuster, de pater uit Tremelo die zich inzette voor de leprapatië­nten op het eiland.

Maar plots staat de man, die we in 2005 als Grootste Belg aller tijden verkozen en die vier jaar later heilig werd verklaard, in het midden van een discussie. De Democratis­che politica Alexandria Ocasio-Cortez had liever een ander beeld gezien. “Er staat een standbeeld van pater Damiaan. En niet bijvoorbee­ld van Liliuokala­ni (de laatste koningin van Hawaï, red.)”, schrijft ze op Instagram. Ze voegt er expliciet aan toe dat ze zich niet specifiek op één beeld wil richten. “Ik wil een patroon tonen: allemaal blank, allemaal mannen.” Ze noemt Damiaan ook een voorbeeld van “kolonialis­me”. Dat lokt felle verontwaar­diging uit. In Hawaï zelf noemt de plaatselij­ke priester Dallas Carter pater Damiaan “een held”. “Iedereen die zijn geschieden­is kent, zou hem verdedigen”, zegt hij.

Bij Damiaan Vandaag, een Vlaamse vereniging die Damiaan wil promoten bij jong en oud, zeggen ze dat ze de discussie hadden zien komen. “Ocasio-Cortez heeft een punt dat er bij die beelden in Washington veel blanke mannen staan”, zegt coördinato­r Ruben Boon. “Maar Damiaan was geen blanke overheerse­r. Hij sprak de taal van de Hawaïanen. Hij heeft voor hen gekozen, net tegen de blanke overheersi­ng in. Hij heeft zijn leven gegeven voor hen. In die zin is hij veel meer Hawaïaan dan Belg.”

“We hadden de discussie zien aankomen, maar we hadden ook verwacht dat Damiaan in veel van de huidige beeldensto­rmen rechtop zou blijven staan”, vervolgt Boon. “De Hawaïanen hebben zelf voor dat standbeeld gekozen.”

Damiaan Vandaag wil nu “in gesprek gaan” met haar contactper­sonen in Hawaï. “We willen weten wat deze discussie losmaakt”, zegt Boon.

 ?? FOTO AP ?? Pater Damiaan.
FOTO AP Pater Damiaan.
 ?? FOTO AFP ?? Alexandria Ocasio-Cortez.
FOTO AFP Alexandria Ocasio-Cortez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium