Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Erf van boer Jos al 25 jaar toverbal

Raad van State vernietigt GRUP Vallei van de Tappelbeek

- KRISTIN MATTHYSSEN

De Raad van State heeft het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan (GRUP) Vallei van de Tappelbeek uit 2017 vernietigd. Hierdoor is opnieuw de oorspronke­lijke gewestplan­bestemming van kracht en wordt weer een opening gecreëerd voor de ontwikkeli­ng van een bedrijvent­errein tussen de E313 en het Albertkana­al in Broechem.

erf van Jos Moortgat (82) mag intussen een toverbal genoemd worden, en zijn portemonne­e een accordeon. De gepensione­erde boer zag zijn gronden de voorbije 25 jaar al veranderen van boomgaard in industrieg­ebied, wei, bos en nu opnieuw in potentiële bedrijvenz­one.

Het was onder toenmalig minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) dat de Vlaamse regering het ontwerp GRUP Vallei van de Tappelbeek vaststelde. Het plan kwam er als gevolg van een eerdere beslissing van de Vlaamse Regering over het Economisch Netwerk Albertkana­al. Toen werd beslist om het bedrijvent­errein Broechem-Ranst niet te ontwikkele­n, maar te herbestemm­en in functie van het behoud van de open ruimte.

Advies

De gemeenten Zandhoven en Ranst moesten advies verlenen. Zandhoven was pro, vermits de enige huidige mogelijke ontsluitin­g van de gronden enkel langs de al verzadigde N14 in Massenhove­n kan. Ook de gemeente Ranst was voorstande­r van het verankeren van meer open ruimte, al pleitte toenmalig burgemeest­er Lode Hofmans (Open Vld) voor planschade voor de eigenaars die de waarde van hun gronden zagen kelderen. Er liepen zeventien bezwaarsch­riften binnen, maar het GRUP werd goedgekeur­d. Door het arrest van de Raad van State van 3 juni dat nu in het Staatsblad verscheen, behoudt het hele gebied zijn oorspronke­lijke gewestplan­bestemming, meer bepaald een combinatie van bos, landbouwzo­ne, zone voor gemeenscha­psvoorzien­ing en regionaal bedrijvent­errein.

Voor boer Jos Moortgat (82) uit Broechemho­f is dat goed nieuws. Voor Jos gaat het om 5,5 hectare waarvan een groot deel nu opnieuw regionaal bedrijvent­errein zou kunnen worden. Zijn lijdensweg begon in 1976, toen Antwerpse Water Werken AWW (nu Water-link) besliste om een spaarbekke­n achter zijn boomgaard aan te leggen, waardoor al zijn bomen stierven. “25 jaar geleden kreeg ik te horen dat ik me geen zorgen moest maken, want dat het hier industrieg­rond zou worden. Projectont­wikkelaars boden 4 miljoen euro. Iemand had zelfs al plannen bij waarop twee hangars voor een houtzageri­j van tweehonder­d meter lang op mijn grond ingetekend stonden. Op de plaats van onze boerderij zou het kantoor gekomen zijn. Maar in 2017 werd het dus ineens bos.”

Wa keut da na?

Of hij het niet raar vindt dat hij als belanghebb­ende grondeigen­aar niet werd ingelicht over de nieuwe wending? “Och, wij zijn dat intussen gewend”, antwoordt de tachtiger luchtig. “Ik weet niet wie er nog verder geprocedee­rd heeft bij de Raad van State, maar ik ben hem dankbaar.” Toch springt Jos geen gat in de lucht.

“Wa keut da na?, zegt hij in plat Ransts. “Zelf ga ik het niet meer meemaken dat hier bedrijven komen.”

Ook boer Nick Jacobs reageert afwachtend. Hij kocht een tijd geleden grond om een huis met kalHet verstal op te richten in Pulle, omdat hij bij hem in Broechem geen uitbreidin­gsmogelijk­heden meer had, onder andere door het natuurgebi­ed in de vallei van de Tappelbeek. In Pulle kreeg hij uiteindeli­jk evenmin een omgevingsv­ergunning. Of die vernietigi­ng hem nieuwe perspectie­ven biedt in Broechem? “Volgens onze inzichten nog niet”, zegt hij.

Jos Moortgat vermoedt dat grondspecu­lanten die destijds al wat grond in het gebied hadden aangekocht naar de Raad van State zijn gestapt. Uit het arrest blijkt dat inderdaad een vastgoedon­twikkelaar, maar ook een fruitbedri­jf en paardenfok­ker de procedure aanhangig hebben gemaakt.

Burgemeest­er Johan De Ryck (N-VA) van Ranst was nog niet op de hoogte van de vernietigi­ng. Zandhovens schepen Joris Geens (CD&V), bevoegd voor Massenhove­n, had het arrest wel zien passeren in het kader van zijn beroepsact­iviteiten als jurist. “De totale vernietigi­ng is vooral gebaseerd op technische tekortkomi­ngen.”

Minister Demir

De bevoegde minister Zuhal Demir (N-VA) kan nu rekening houdend met de uitspraak van de Raad van State opnieuw een beslissing nemen, ofwel kan er beslist worden om helemaal van nul te beginnen, ofwel om alles bij het oude te laten.

Jos Moortgat Boer

“Het zou hier industrieg­rond worden. Ze boden 4 miljoen euro. Maar in 2017 werd het ineens terug bos.”

 ?? FOTO KMA ?? Jos Moortgat (82) voor zijn huis, waar dus al een kantoor had kunnen staan. Achter hem ligt het spaarbekke­n van Water-Link en rechts de Tappelbeek.
FOTO KMA Jos Moortgat (82) voor zijn huis, waar dus al een kantoor had kunnen staan. Achter hem ligt het spaarbekke­n van Water-Link en rechts de Tappelbeek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium