Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amerika enthousias­t over schilderij­en van verpleegst­er

Els Matthys wekt belangstel­ling op in New York met coronakuns­t

- JOHAN VAN BAELEN http://www.elsmatthys.be/galerij

Els Matthys, de verpleegst­er die in volle coronacris­is een schilderwe­rk maakte van een collega die uitgeput op de grond zit, is ook in het buitenland opgevallen. In New York willen ze haar voor een expositie en in Frankrijk prijkt ze op een druk gelezen website.

Els Matthys (59) werkt op de afdeling cardiologi­e van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen in Edegem. Tijdens de lockdown in april zag ze een collega vermoeid op de hukken zitten en naar buiten staren, alsof die eventjes moed tapte. “Ik heb een collega gevraagd om precies in die houding te poseren. Met die basis maakte ik het werk Ommekeer, Turnaround. Ik wilde uitdrukken hoe hard het werk is, maar ook hoe velen bereid zijn die rol op zich te nemen.”

Els postte het werk op haar eigen Facebookpa­gina. “Ik had het ook op I a man artist geplaatst en op de Franse Facebookpa­gina van La Brigade des Nurses. Reacties bleven niet uit. Die kwamen natuurlijk uit eigen kring. Maar die Franse site, met bijna 400.000 volgers, wilde mijn werk gebruiken als profielfot­o. Daar kwamen maar liefst 8.000 reacties op: getallen om bij te duizelen.”

Maar Els moest nog even wachten met flauwvalle­n, want dan kwam de Amerikaans­e reactie nog. “Uit de VS kreeg ik contact met Erin

Hilton, een zakenvrouw die zorgperson­eel helpt om financieel onafhankel­ijk te worden. Zij wil het schilderij kopen om in haar zaak op te hangen. Ik heb haar gezegd dat ze eerst moet wachten op de expositie.”

Expo in Long Island

Juist, waren er geen vage plannen rond een expositie in het UZA? “Beter nog, ik kreeg een voorstel van de artdirecto­r van het La Guardia

College in Long Island New York, een van de drie grootste openbare scholen voor hoger onderwijs in de States. Zij wil drie van mijn werken in een tentoonste­lling, samen met twaalf andere artiesten. Naast Ommekeer zou daar ook Troost bij komen, een nieuw schilderij dat de rusthuispr­oblematiek belicht. Het toont een oudere dame die wordt getroost door een verpleegku­ndige (foto). Het derde werk is een verpleegst­er in vrijetijds­kledij, masker in de hand en het ziekenhuis in de achtergron­d. Maar voor dat schilderij moet mijn collega nog poseren.”

Wanneer de expositie er komt, weet Els nog niet. Dat hangt af van corona en van de mogelijkhe­id om haar werken in de VS te krijgen. “Ik zoek nog uit of ik in aanmerking kom voor subsidies van de stad”, besluit ze.

 ?? FOTO RR, G. PATTYN ?? Het tweede werk:
Troost.
FOTO RR, G. PATTYN Het tweede werk: Troost.
 ?? FOTO PDR ?? Els met het schilderij waar alles mee begon.
FOTO PDR Els met het schilderij waar alles mee begon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium