Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sprinters willen zelf strengere regels

Belgische renners vinden langdurige schorsinge­n voor gevaarlijk­e manoeuvres goed idee

- (bvc)

De horrorcras­h van Fabio Jakobsen na het levensgeva­arlijke manoeuvre van Dylan Groenewege­n in de Ronde van Polen zindert nog na in het peloton. De Belgische spurters Jasper Philipsen, Jasper Stuyven en Edward Theuns vinden het alvast een goed idee om dergelijke zaken strenger te bestraffen. “Dat mag gerust een schorsing van twee maanden zijn.”

“Net toen ik wilde aanzetten, botste Mezgec met zijn stuur tegen het mijne en heb ik het laten lopen. Achteraf bekeken: gelúkkig maar”, aldus Edward Theuns, die eergistere­n tiende eindigde in de meest besproken sprint van de voorbije vijf jaar.

Om maar te zeggen: er gebeurde woensdag wel meer in de sprint. En zo is dat in bijna élke sprint, vaak zonder gevolg. “Heel vaak komt het slachtoffe­r met de schrik vrij, maar daarom is de overtredin­g van de dader niet minder erg”, zegt Theuns.

Als de wedstrijdj­ury ingrijpt, is de strafmaat hetzij een boete van enkele honderden euro’s, hetzij een boete plus declasseri­ng. “Die boete wordt meestal door de ploeg betaald of afgetrokke­n van het prijzengel­d, dus de dader voelt dat amper”, vertelt Jasper Philipsen. “De dag nadien mag hij weer sprinten alsof er niks gebeurd is.”

Reviewcomm­issie, zoals in het voetbal

Heel soms grijpt de jury strenger in, maar volgens onze landgenote­n mag het best nog wat verder gaan. Theuns maakt de vergelijki­ng met het voetbal: als een speler daar een gemene overtredin­g begaat zonder zware gevolgen, wordt hij ook voor enkele weken geschorst. “Een reviewcomm­issie zoals in het voetbal zou kunnen helpen”, vindt hij.

In de koers is er al sprake van een videorefer­ee, maar dat is niet in elke koers het geval. En de ingegrepen zijn zeldzaam. “De videorefer­ee zou ervoor zorgen dat alle renners die op de fietspaden rijden, zouden worden bestraft”, aldus Jasper Stuyven. “Maar er zijn nog zeer veel renners die daar niet voor worden bestraft. Of de videoref heeft het zelfs niet gezíén.”

Het probleem van te weinig beelden is in de sprint niet van tel - helikopter­beelden en vaste camera’s genoeg daar. “Mochten ze op basis van die beelden iedereen die foute manoeuvres doet voor enkele weken schorsen, dan zou dat in de hoofden van de renners een klik kunnen maken”, zegt

Philipsen. Ook voor Stuyven mogen de schorsinge­n best wat langer duren: “Twee maanden! Stel: je deelt in de Ronde van de Algarve een elleboog uit in volle sprint en door een schorsing mis je daardoor alle voorjaarsk­lassiekers... Dat is een drama! Maar dan zul je het misschien nooit meer doen.”

Duidelijke­re regels

De renners zijn dus pro schorsinge­n en kijken naar de bevoegde instanties. Enerzijds naar de UCI, maar ook naar de rennersvak­bond CPA. “In principe zou de CPA hiervoor moeten dienen, maar gezien hun huidige situatie moet je daarop niet rekenen”, zegt Stuyven. “Dat ze bij de CPA eerst hun eigen miserie oplossen vooraleer ze denken dat te moeten doen voor anderen.”

Blijft over: de UCI en haar regels. Die moeten duidelijke­r, vindt Philipsen: “Nu staat er geschreven dat een renner in de sprint niet van zijn lijn mag afwijken, maar wat houdt dat precies in? Bij mijn weten staan er op het asfalt geen lijnen geschilder­d. Eerst dus de spelregels duidelijke­r maken en dan pas bij een overtredin­g ervan harder gaan bestraffen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium