Gazet van Antwerpen Stad en Rand

M HKA krijgt tekeningen van Oscarwinna­res

M HKA krijgt tekeningen Oscarwinna­res geschonken

-

Dat Nicole Van Goethem als enige Belg een Oscar wist te verzilvere­n, is bekend, net zoals de verhalen over haar wild leven in de Wolstraat. “Maar ze was vooral een workaholic en perfection­ist”, getuigt schoonzus Sonia Renson. Als bewijs schonk ze een flink pak tekeningen aan het M HKA, dat er een fraaie expositie rond maakte. “Nicole was geestig tegen een achtergron­d van tristesse.”

Pas na aandringen wilde Sonia Renson vertellen over haar band met Nicole Van Goethem. “Ik ben niet belangrijk, ik ben slechts even de huisbewaar­der van deze schat geweest”, zegt ze in alle bescheiden­heid. “Ze behoren niet in mijn kast, maar aan de gemeenscha­p. Die tekeningen getuigen van een bijzonder leven. Ze moeten bij elkaar blijven, profession­eel bewaard en ontsloten worden.” De erfenis kwam in haar bezit na de dood in 2018 van haar broer Rudi Renson, de grote liefde van Nicole Van Goethem. “Rudi was zes jaar ouder dan ik, geweldig getalentee­rd, een fantastisc­h prater, goed tekenaar, architect, maatschapp­ijhervorme­r. Ik was het kleine zusje dat goed haar best op school deed. Rond Rudi en Nicole circuleerd­en vele creatieve talenten. Aan de zijlijn genoot ik van hen en leerde ik veel, maar ik hield het bij een geregeld leven.”

Dwarsfluit Dat Nicole een bijzonder talent was, begreep Sonia onmiddelli­jk. “Het is

bekend, maar ze had dwarsfluit op het Conservato­rium gestudeerd. Ze heeft in profession­ele gezelschap­pen barokmuzie­k gespeeld, onder meer met Jos van Immerseel. Dat weet ik alleen van foto’s. Later had ze vaak haar instrument bij, als symbool, want ik heb er haar nauwelijks op weten spelen. Wij plaagden er haar soms mee. Of ze met Rudi, die een goed pianist was, soms thuis musiceerde, weet ik evenmin. Maar muziek speelde steeds een cruciale rol in al haar animatiefi­lms. Rudi verzorgde de klankband.”

Risico’s heeft Nicole van Goethem nooit geschuwd. Met Rudi zwierf ze een jaar lang door Spanje en Marokko, levend als straatarti­est. Toen ze berooid terugkwame­n, werkte ze ‘als uitzuipste­r’ in het nachtleven. Of ze verkocht haar in hout gemaakte broches in café De Kat. Sonia Renson bewaarde er een hele collectie van, kleurrijke figuurtjes die vooruitlie­pen op haar typetjes in haar tekenfilms. Pas in de jaren zeventig zette Van Goethem haar artistieke carrière op de rails. Samen met Rudi Renson stichtte ze het ontwerpbur­eau Croco

Buro en tekende ze affiches en cartoons. Picha engageerde haar als medewerkst­er voor zijn lange tekenfilms Tarzoon, shame of the jun

gle en The Missing Link. Het is toen pas dat ze op het idee kwam om zelf tekenfilms te maken. In één adem schreef ze drie scenario’s, waaruit later haar drie gerealisee­rde tekenfilms zouden voortvloei­en. Een specifieke opleiding voor tekenfilms had ze nochtans nooit gevolgd.

Oscar in frigobak

Haar debuut Een Griekse tragedie, over vrouwen die als kariatide moeizaam de beschaving torsen, was meteen raak. Het regende lof en prijzen met een Oscarbeeld­je als bekroning. “In Hollywood mocht ze zelf niet op het podium. Het feest werd nadien uitbundig in café De Kat gevierd”, herinnert Sonia zich. “Het beeldje hadden ze in de frigobak gelegd achter de toog, zodat het niet kon beschadigd of gestolen worden.”

Na de triomf volgde de kater. Opvolger Vol van gratie over twee nonnetjes die seksuele geneugten ontdekwein­ig

 ?? FOTO M HKA ??
FOTO M HKA
 ??  ?? Rudi Renson stond model voor
deze tekening uit 1987.
Rudi Renson stond model voor deze tekening uit 1987.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium