Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huis in provincie Antwerpen in jaar tijd meer dan 6% duurder

Vlaams Parlement keurt verzamelde­creet goed

-

Steden en gemeenten zullen binnenkort GAS-boetes mogen uitschrijv­en voor lichte snelheidso­vertreding­en op plaatsen waar maar 30 of 50 km per uur gereden mag worden. Dat is een van de maatregele­n uit een verzamelde­creet mobiliteit dat gisteren is goedgekeur­d in het Vlaams Parlement.

De handhaving van kleine verkeersov­ertredinge­n in zones 30 en 50 is al langer een probleem. De Vlaamse regering wil daarom aan de lokale besturen de mogelijkhe­id geven om kleine overtredin­gen (tot 20 km per uur te snel) te beboeten via Gemeenteli­jke Administra­tieve Sancties (GASboetes).

De boetes moeten wel vastgestel­d worden door een automatisc­he camera. De GAS-boetes moeten niet alleen zorgen voor meer financiële middelen voor de lokale besturen, men hoopt ook dat het een mentalitei­tswijzigin­g tot stand brengt. Dat zegt ook minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open Vld). “Met deze maatregel worden er meer middelen en autonomie doorgescho­ven naar het lokale niveau. De lokale besturen zullen hiermee aan de slag gaan en betere handhaving zal leiden tot een mentalitei­tsen gedragswij­ziging.”

Ook minister van Mobiliteit Lydia Peeters is blij met de maatregel. “Op deze manier krijgen lokale besturen de kans om zelf meer in te zetten op handhaving specifiek op die plaatsen waar weinig wordt gecontrole­erd.”

De GAS-boete voor kleine verkeersov­ertredinge­n is maar een van de vele maatregele­n in het goedgekeur­de verzamelde­creet, een soort potpourri aan ingrepen op het vlak van mobiliteit en openbare werken. Zo gaat in het decreet het gewestelij­k Mobiliteit­splan op de schop en wordt dat vervangen door een mobiliteit­svisie voor de lange termijn. Daarnaast wordt ook de retributie voor laadpalen langs gewestwege­n en autosnelwe­gen tot minstens 2025 afgeschaft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium