Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zijn cafés echte broeihaard­en van besmetting­en?

Voorlopig geen concrete voorbeelde­n van hotspots

- (syma)

“Cafés zijn helaas echte hotspots van besmetting­en”, zei minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) dinsdagavo­nd ter verantwoor­ding van het inperken van het sluitingsu­ur van cafés. Maar over wat voor cafés het gaat, over hoeveel besmetting­en, en waar dan precies – dat kan niemand concreet maken.

Wanneer we over virusbroei­haarden spreken, denken we aan contactspe­urders. Weet Karine Moykens, voorzitter van het Interfeder­aal Comité Testing & Tracing, meer over de zogenaamde hotspots in cafés? Volgens haar woordvoers­ter is het nu niet mogelijk om concreter te zijn en om cijfers te geven over besmetting­en in de horeca. “We zijn nu nog bezig aan een gestandaar­diseerd rapport over besmetting­sclusters. We weten dat er in cafés clusters zijn, maar ze steken niet met kop

en schouders boven de cijfers uit en zijn vaak ook moeilijk traceerbaa­r.” Risicovoll­e plek

Kan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid misschien concreter zijn? Wanneer in een gemeente de besmetting­scijfers bepaalde drempels overschrij­den, wordt daar onderzocht of er verbanden te vinden zijn tussen de besmetting­en. “Heel vaak valt níét te achterhale­n hoe of waar mensen besmet zijn geraakt”, zegt woordvoerd­er Joris Moonens. “We hebben immers te maken met een virus met een incubatiet­ijd tot veertien dagen en de kans om besmetteli­jk te zijn zonder ziek te worden. Wat we wel duidelijk zien, is dat de meeste besmetting­en plaatsvind­en bij nauwe contacten tussen gezins- of familieled­en en in de vriendenkr­ing, wat ook logisch is.”

Wat is daarbij dan de besmetting­sbron? “Daar zien we soms cafés opduiken, maar ook niet uitgesprok­en meer dan andere plekken waar mensen elkaar ontmoeten, zoals sportclubs of andere hobby’s, of op de werkvloer. Algemeen gesproken zijn we er zeker van dat besmetting­en gebeuren overal waar mensen nauw contact hebben met elkaar, en hoe meer mensen en hoe meer nauwe contacten, hoe meer risico’s. Een café voldoet duidelijk aan die criteria en kan dus als risicovoll­e plek worden beschouwd.”

Het gaat er dus eerder om hoe het eraan toegaat in een café, en niet per se om de locatie op zich? “We willen niemand met de vinger wijzen en velen doen hun best. Maar als er gedronken wordt, verdwijnt de alertheid, spreekt men luider, komt men dichter bij elkaar en ontstaan er wolken van druppeltje­s met virus, en daar zit het risico”, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx, die in de zomer ook lokale contact tracing op de been bracht. De afgelopen maanden kwamen af en toe besmetting­en in cafés aan de oppervlakt­e. Zo gingen begin augustus twee cafés in Kessel en Nijlen even dicht. Maar op dit moment kan ook Berx geen concrete voorbeelde­n van hotspot-cafés noemen.

 ?? FOTO BELGA ?? Gouverneur Cathy Berx.
FOTO BELGA Gouverneur Cathy Berx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium