Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bredase horeca vraagt om avondklok naar Antwerps voorbeeld

Uitbaters vrezen dat mensen zich na sluitingsu­ur niet meer aan de regels houden

- SYLVIA MARIËN

Nu de cafés en restaurant­s in Nederland verplicht om 22u moeten sluiten, vragen horeca-uitbaters in Breda zelf om een avondklok in hun stad, naar Antwerps voorbeeld.

Eind september voerde Nederland strengere coronamaat­regelen in. Horecagele­genheden moeten er om 22u sluiten. In Breda en een paar andere plaatsen pleiten horeca-uitbaters nu voor een avondklok, want ze stellen vast dat mensen zich na het sluitingsu­ur niet aan de regels houden.

“Je ziet overal berichten over illegale feesten of mensen die thuis met een clubje doordrinke­n”, zei Johan de Vos, voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijk­e Horeca Nederland, in BN De Stem.

“Daar moet een eind aan komen, want anders gaat het nog heel lang duren en moeten we als horeca, als het nog erger wordt met het aantal besmetting­en, misschien wel weer helemaal dicht.”

‘Mirakel’

Antwerps gouverneur Cathy Berx mocht dinsdag over haar ervaring met de Antwerpse avondklok gaan vertellen in het Nederlands­e tv-programma Nieuwsuur, vrijdag komt ze nog op Omroep Brabant. “Er was woede en kritelt tiek, maar er was ook begrip”, blikt Berx terug. “Een Brusselse

Arlett Vanderheyd­en

Café Belgique socioloog heeft de avondklok ‘het mirakel’ in de strijd tegen toenemende besmetting­en genoemd. Maar je doet zoiets niet zomaar: de context moet ernaar zijn, want het heeft een grote impact op het sociaal leven.”

De Antwerpse Arlett Vanderheyd­en woont al jaren in Breda en heeft er op het Van Coothplein in de binnenstad een eetcafé, Café Belgique. “Wij doen nu twee shifts ’s avonds, van vijf tot halfacht en van halfacht tot kwart voor tien, en dat werkt goed”, verze. “Maar op donderdag, vrijdag en zaterdag verliezen we in de uren die we normaal open waren, toch een hele dag omzet. Daarom zijn we nu manieren aan het bedenken om onze inkomsten op te trekken, want we gaan ervan uit dat het sluitingsu­ur niet meteen weer gaat worden opgeheven.”

“Van die illegale feestjes krijg ik zelf niet echt iets mee”, vertelt Arlett. “Ik ben ook niet voor een avondklok, want ook dat is geen redmiddel tegen wat er stiekem gebeurt. Wij doen alleszins alles volgens de regels, en zelfs meer. Ons personeel zet bij de bediening ook een mondmasker op, waardoor de klanten zich heel veilig voelen. Maar we moeten soms ook politieage­nt spelen in onze eigen zaak, en al die extra maatregele­n – een medische checklist, registrati­e, tafels ontsmetten – vergen zelfs een extra personeels­lid.”

Ook in het grensgebie­d vinden clandestie­ne feestjes plaats in verlaten schuren en loodsen. Berx zat daar deze week al voor samen met de grensburge­meesters: “Sociale media worden gescreend en politiepat­rouilles ingezet.”

“We moeten soms politieage­nt spelen in onze eigen zaak, en al die extra maatregele­n vergen een extra personeels­lid.”

 ?? FOTO PERRY ROOVERS ?? De Antwerpse Arlett Vanderheyd­en (rechts) baat in Breda Café Belgique uit.
FOTO PERRY ROOVERS De Antwerpse Arlett Vanderheyd­en (rechts) baat in Breda Café Belgique uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium