Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onzichtbaa­r én onmisbaar

De directeurs algemeen beleid van regering-De Croo

- MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN

Twee vrouwen en zes mannen tekenen straks de lijnen uit van de Vivaldi-regering als directeurs algemeen beleid van de topministe­rs. Ze blijven vaak onzichtbaa­r, maar hun aandeel is niet te onderschat­ten. “Zij maken het beleid en dienen het compromis op een dienblad aan voor de vicepremie­rs.”

De personeels­diensten van de ministerië­le kabinetten draaien overuren. Na het regeerakko­ord en de ministersp­loeg wordt nu volop aan de kabinetten gesleuteld. Woordvoerd­ers, kabinetsch­efs, medewerker­s, ... Iedere minister heeft zo zijn of haar voorkeuren en ook de partijen willen hun belangrijk­ste pionnen een cruciale rol geven. Achter iedere minister of staatssecr­etaris staat een kabinetsch­ef, maar de zeven vicepremie­rs hebben ook nog eens recht op een directeur algemeen beleid. Die acht namen zijn sinds gisteren bekend. “Dat zijn de mannen en vrouwen in de schaduw die het voorbereid­ende werk doen voor hun vicepremie­rs”, zegt onderzoeke­r Pieter Moens (UGent), gespeciali­seerd in politiek personeel en kabinetten. “Zij kennen de gevoelighe­den van alle dossiers, bewaken de partijlijn en proberen op een aparte vergaderin­g al een consensus te vinden.”

Dienblad

Het is immers een misvatting dat ministers over alles zélf vergaderen. Heel veel dossiers worden voorbereid en afgeklopt in een IKW, een Inter-Kabinetair­e Werkgroep, waarin kabinetsme­dewerkers samenkomen. In een Directie Algemeen Beleid (DAB), zeg maar een super-IKW, komen de acht directeurs samen om het kernkabine­t voor te bereiden. Dat is de beperkte ministerra­ad met de premier en zijn zeven vicepremie­rs. “Zij maken het beleid en dienen het compromis op een dienblad aan voor de vicepremie­rs”, zegt Pieter Moens. “Alleen over de grote dossiers gaan vicepremie­rs dan nog wheelen en dealen. Wat naar buiten komt, is vaak slechts het topje van de ijsberg, de

rest wordt onder de waterlijn beslist door die directeurs.” Twee vrouwen

Die acht spinnen in het web van de besluitvor­ming zijn opvallend mannelijk. Net als bij de vicepremie­rs, zijn er ook bij de algemeen directeurs slechts twee vrouwen: oude bekende Els Van Weert en Karla Basselier, die overkomt van de diamantwer­eld. Vooral die eerste naam is een verrassing. Groen, dat niet kan bogen op een grote poel medewerker­s, zocht en vond lokaal politieke ervaring. In

Lier vond de partij Els Van Weert, die – nadat haar man verkozen werd in de gemeentera­ad – vooral achter de schermen betrokken bleef. Van Weert was tussen 2004 en 2007 staatssecr­etaris voor Duurzame Ontwikkeli­ng en Sociale Economie in de regering-Verhofstad­t. Ze zetelde toen nog voor Volksunie-erfgenaam Spirit, dat in kartel met sp.a naar de kiezer was getrokken. Pas in 2011 maakte ze de overstap naar Groen, dat haar nu terughaalt naar de Wetstraat.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium