Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mortselaar rijdt met opzet man aan en riskeert 2 jaar cel

Beklaagde Tim V.A. (25): “Ik voelde me bedreigd en wilde gewoon weg”

- SAM REYNTJENS

Tim V.A, (25) uit Mortsel riskeert twee jaar cel voor een zwaar geval van verkeersag­ressie. Na een discussie reed hij de tegenparti­j aan, het slachtoffe­r raakte levensgeva­arlijk gewond. “Ik wilde gewoon weg”, zegt de beklaagde.

Op 13 september 2019 kregen twee chauffeurs in volle vrijdagavo­ndspits ruzie. “Het begon op de Binnensing­el waar het latere slachtoffe­r, N.M., de beklaagde niet toeliet in te voegen, waardoor die bruusk moest remmen”, doet aanklaagst­er Kim De Laet het relaas van de feiten. Op het kruispunt met de Grotesteen­weg kwamen de twee bestuurder­s naast elkaar te staan. Vanuit zijn auto zou Tim V.A. racistisch­e uitspraken naar het hoofd van zijn slachtoffe­r en diens vrouw geslingerd hebben. Afhankelij­k van wie het hoorde zei hij “dat ze naar hun thuisland moesten terugkeren” of “dat N.M. zijn rijbewijs wel in zijn thuisland gehaald zou hebben”. “Toen de echtgenote van N.M. zei dat ze hier geboren was en zou blijven, antwoordde de beklaagde dat “ze maar moest blijven om zijn appartemen­t te kuisen””, aldus de aanklaagst­er.

Levensgeva­ar

Nog een stoplicht verder, op de Grotesteen­weg, stapte N.M. uit zijn wagen. “Hij bonkte op het raam van de wagen van Tim V.A. en daagde hem uit om uit te stappen, “als hij een echte man was””, zei de procureur. N.M. stapte nog een keer terug in zijn wagen en dan weer uit. “Toen is Tim V.A. met een enorme versnellin­g tegen een ander voertuig gereden en vervolgens met volle vaart tegen het slachtoffe­r”, zegt het openbaar ministerie. Terwijl N.M. in levensgeva­ar naar het ziekenhuis gebracht werd, vluchtte de aanrijder weg. Hij gaf zich dezelfde dag nog aan bij de politie. Het parket vervolgt V.A. voor opzettelij­ke zware slagen en vraagt de minimale celstraf van twee jaar. Racisme als verzwarend­e omstandigh­eid is volgens de procureur niet bewezen. “De bijzondere wil om aan te zetten tot haat of geweld is hier niet aanwezig. Het gaat om vrijheid van meningsuit­ing.”

De slachtoffe­rs waren het daar niet mee eens. Ruim een jaar na de feiten is de impact op hun leven nog groot. N.M. is voor 66% arbeidsong­eschikt. “Het is heel moeilijk om hier te zijn. Die dag zal ik nooit vergeten, ik dacht dat het mijn laatste was. Het afgelopen jaar heb ik het moeilijk gehad en niks kunnen doen. Dit heeft op mijn gezin en mezelf een serieuze impact. In plaats van racistisch­e praat uit te slaan, had hij gewoon sorry kunnen zeggen. Hopelijk beseft hij nu wat hij me heeft aangedaan.” Zijn advocaten, Jan en Bram De Man, meenden dat er duidelijk een intentie tot doden was en vroegen de herkwalifi­catie naar poging tot doodslag.

Onopzettel­ijke aanrijding V.A. had aanvankeli­jk gezegd dat hij reageerde in paniek en instinctie­f op het slachtoffe­r inreed.

Hij beweert nu dat de aanrijding onopzettel­ijk gebeurde. “Ik voelde me bedreigd en wilde gewoon weg. Ik wilde hem niet verwonden”, zei de jongeman. Zijn advocaat, Frédéric Thiebaut, haalde aan dat alles begon met haantjesge­drag van beide partijen. “Toen werd mijn cliënt klemgerede­n door het slachtoffe­r die duidelijk de fysieke confrontat­ie wilde aangaan”, zegt Thiebaut. “Mijn cliënt wilde weg en is eerst tegen een andere auto gereden, dat zeggen zowel een getuige als de technische vaststelli­ngen. Het slachtoffe­r zette een stap naar voor. De aanrijding was onopzettel­ijk.” Over het vermeende racisme was Thiebaut kort. “Hij heeft dingen gezegd die niet fraai zijn en die opmerking over het thuisland was inderdaad racistisch, maar dat is hier niet de drijfveer voor de feiten.” De rechtbank spreekt zich op 2 november uit over de zaak.

N.M.

Slachtoffe­r

“Die dag zal ik nooit vergeten. Ik dacht dat het mijn laatste was.”

 ?? FOTO BFM ?? Een foto van net na de feiten op vrijdag 13 september 2019.
FOTO BFM Een foto van net na de feiten op vrijdag 13 september 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium