Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drugs hangen met magneten aan schip

Politie Gentse haven doet bizarre ontdekking aan buitenromp

-

Als er een spin-off van de Antwerpse reeks Over Water in Gent zou komen, dan wordt de titel wellicht Onder Water. Speurders ontdekten zopas 65 kilo cocaïne op een kolenschip, waarvan een deel met magneten was vastgemaak­t aan de buitenromp.

Het niet nader genoemde schip vervoerde steenkool van Colombia naar Gent. Vrijdag en zaterdag voerde de politie een controle uit, waarbij een partij drugs werd aangetroff­en met een straatwaar­de van 3,2 miljoen euro.

“Bij het leegmaken van een van de vijf ruimen werd een zwarte tas aangetroff­en, met daarin ongeveer 35 kilo cocaïne die hermetisch verpakt was”, meldt de federale politie. “Tevens werd aan de buitenromp van het schip, onder de waterlijn, een verdacht pakket opgemerkt. Het bleek om een stalen omhulsel te gaan dat met magneten aan de scheepsrom­p was bevestigd. Daarin zat ongeveer dertig kilo cocaïne.”

Dat het schip volledig werd doorzocht, was niet zonder reden. Begin juli werd op een ander kolenschip al 37 kilo cocaïne aangetroff­en en ook in 2015 werd honderd kilo van het witte poeder ontdekt tussen het zwarte bulkgoed. “Er zijn verschille­nde indicatore­n die ertoe leiden dat we een schip als verdacht seinen voor controle. De lading hoort daar ook bij”, zegt Patrick Willocx van de Federale Gerechteli­jke Politie Oost-Vlaanderen.

Gent veiliger maken

“De drugskarte­ls komen ook in Gent in het vizier, maar gelukkig nog niet op het niveau van Antwerpen. Gent is een bulkhaven en we merken dat er moeite gedaan wordt om de lading ook te gaan verstoppen op het kolenschip zelf. Dat is veel complexer dan het uit een container halen”, aldus Willocx.

Verschuift het dan misschien, door het Stroomplan in Antwerpen? “Dat is moeilijk te zeggen, maar we voelen wel aan dat er interesse is in Gent. Het is dus een prioriteit voor alle belanghebb­enden om de haven veiliger te maken. Dat geldt ook voor de Nederlands­e partnerhav­ens Vlissingen en Terneuzen (verenigd North Sea

Port, red.). In Antwerpen naar een container stappen is niet evident, op dat vlak is Gent wel toegankeli­jker.”

Waterbedef­fect Ook in Antwerpen worden gelijkaard­ige controles gehouden in en rond schepen. Vorig jaar nog

werd een beroepsdui­ker veroordeel­d tot vier jaar cel nadat hij samen met een duikoutfit werd aangetroff­en aan een drugsgevoe­lige containerk­aai. De man was gerekrutee­rd door een drugsbende.

Na dit voorval spraken de Belgische en Nederlands­e douane af dat Nederlands­e duikers voortaan in Antwerpen zouden helpen bij drugsonder­zoeken. Alexander De Croo (Open Vld), die toen nog minister van Financiën was, benadrukte het belang van gezamenlij­ke controles en het delen van de data. “Onder meer om ook het waterbedef­fect te vermijden, waarbij criminelen hun activiteit­en verleggen naar havens met minder controles”, zei hij.

Patrick Willocx

FGP Oost-Vlaanderen “Moeilijk te zeggen of er een verschuivi­ng is vanuit Antwerpen, maar we voelen wel aan dat er interesse is in Gent.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Antwerpen werkt samen met Nederlands­e duikers om te helpen bij drugsonder­zoeken.
FOTO JAN VAN DER PERRE Antwerpen werkt samen met Nederlands­e duikers om te helpen bij drugsonder­zoeken.
 ?? FOTO BFS ??
FOTO BFS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium