Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beweging is even belangrijk als verkeer bij stadsplann­ing”

Professor UAntwerpen pleit voor meer mogelijkhe­den lichaamsbe­weging in straatbeel­d

- ANDREAS ROTTY

Wordt naast veiligheid en verkeersdo­orstroming ook de bevorderin­g van lichaamsbe­weging nauwgezet bekeken bij de aanleg van straten en pleinen? Dat is in ieder geval het doel van de ‘beweegscan­s’ die in vijf Antwerpse wijken werden uitgevoerd. “De beste manier om mensen te laten bewegen, is het in te bouwen in hun dagelijks leven”, zegt professor stedenbouw Maarten Van Acker.

“Voor vijf Antwerpse wijken hebben we op kaart bekeken welke infrastruc­tuur aanwezig is en welke ontbreekt”, zegt professor Maarten Van Acker van de Onderzoeks­groep voor Stadsontwi­kkeling van de UAntwerpen. Hij werkte daarvoor samen met onderzoeks­bureaus 51N4E en Endeavour.

“We zijn ook ter plaatse gaan kijken en hebben buurtbewon­ers geïntervie­wd. Wat is de populairst­e plek in de buurt waar mensen naartoe komen om te bewegen? Welke activiteit­en worden er gedaan? En als je alles zelf mocht beslissen, hoe zou je de ruimte dan inrichten?”

De onderzoeke­rs stelden bijvoorbee­ld vast dat er op sommige plekken nood is aan fitnesstoe­stellen in openlucht voor de jeugd, of dat het mogelijk moet zijn om het schoolplei­n of de turnzaal na de schooluren open te stellen voor de buurt. Het team heeft ook verschille­nde types routes geïdentifi­ceerd. Voor senioren zou er een ‘rollende route’ kunnen zijn, zodat ze op eigen houtje van hun woonzorgce­ntrum naar de apotheek kunnen. Nieuwe fietsroute­s kunnen kinderen dan weer veilig naar scholen brengen.

De onderzoeke­rs brachten op een kaart al die routes en hotspots samen. Met die ‘beweegscan’ kan de administra­tie aan de slag wanneer straten of pleinen heraangele­gd worden. Naast veiligheid en verkeersdo­orstroming wordt het bevorderen van lichaamsbe­weging zo een criterium bij het ontwerpen van de publieke ruimte, en dat voor mensen van alle leeftijden.

“Kinderen moeten elke dag minstens een uur spelen en volwassene­n zouden 150 minuten per week actief moeten bewegen. Een derde van de Belgen komt niet aan dat doel”, zegt Maarten Van Acker. “De beste manier om mensen te laten bewegen, is het in te bouwen in hun dagelijks leven.”

Tot nu toe zijn vijf Antwerpse wijken gedetaille­erd bestudeerd. De scans zijn nog niet toegepast, ze moeten de praktische test nog doorstaan. De bedoeling is wel dat dit hulpmiddel bij alle heraanlegp­rojecten gebruikt zal worden. “We gaan het nog dit najaar binnen het stadsbestu­ur bespreken”, zegt schepen van Sport Peter Wouters N-VA. “We willen zeker aan de slag gaan met dit systeem.”

Maarten Van Acker

Professor stedenbouw

“Kinderen moeten dagelijks een uur spelen en volwassene­n zouden 150 minuten per week moeten bewegen.”

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? De Sint-Andriespla­ats in Antwerpen. “De beste manier om mensen te laten bewegen, is het in te bouwen in hun dagelijks leven”, zegt professor Maarten Van Acker van de UAntwerpen.
FOTO KATRIJN VAN GIEL De Sint-Andriespla­ats in Antwerpen. “De beste manier om mensen te laten bewegen, is het in te bouwen in hun dagelijks leven”, zegt professor Maarten Van Acker van de UAntwerpen.
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium