Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corona in de kroeg

- Mischa Bludts

Horeca Vlaanderen, een organisati­e die, euh, de horeca in Vlaanderen vertegenwo­ordigt, is malcontent. Vanaf vrijdag moeten alle kroegen om 23u de deuren sluiten. De maatregel is bedoeld om de opmars van corona te stuiten, maar zou heel wat cafébazen blijkbaar tegelijk de commerciël­e nek omwringen.

Daar kan een mens zich natuurlijk een paar simpele vragen bij stellen, met even makkelijke, kort door de bocht scherende antwoorden. Waarom kan men bijvoorbee­ld niet een paar uur vroeger op café gaan en om 22u59 poepeloere naar huis waggelen, nog voor het virus zijn haar heeft gekamd en naar de stamkroeg trekt?

Maar wat zullen vrolijk geïntoxice­erde mensen doen eens hun favoriete drankbasti­on te vroeg naar hun zin de deuren sluit? Elders verder drinken, uiteraard. Kijk maar naar afgelopen zomer: nachtwinke­ls deden gouden zaken en het aantal lege blikjes en flessen in de Schelde is toen vertienvou­digd. Nu het frisser en natter is, lijkt een afterparty op de kaaien minder aanlokkeli­jk, maar natuurlijk zijn er nog heel wat andere mogelijkhe­den om het drinkgelag verder te zetten.

Enfin, terug naar het nieuwe sluitingsu­ur. Vroeger op café gaan (bijvoorbee­ld meteen nadat men op gastronomi­sche wijze de horeca een duwtje in de rug heeft gegeven) lijkt een logisch gegeven, al betwijfel ik dat dat coronagewi­js veel verschil zal maken; ook dan zullen concepten zoals social distancing na een pintje of twee, drie vervagen – en dat is natuurlijk precies wat men met de nieuwe maatregel wil voorkomen.

De teneur bij de Vlaamse overheid lijkt te zijn dat feest- endrankspe­cialisten niet langer op steun hoeven te rekenen. Ze moeten, net zoals andere zelfstandi­gen, blijkbaar een occasionel­e pandemie incalculer­en en creatief uit de hoek komen. Denk maar aan de Antwerpse dj’s die, zoals u onlangs in uw krant kon lezen, een cursus dronebestu­ring volgden of zich als makelaar ontpopten.

Of ze kunnen, als ze niet van stiel willen veranderen, een ongoddelij­k vroeg openingsuu­r overwegen, waar bij mijn weten geen regels over zijn. Er zijn tenslotte cafés genoeg waar arbeiders na hun nachtshift een paar pinten binnen kappen vooraleer huiswaarts te gaan. Maar of dat een commerciee­l haalbaar model is, is nog maar de vraag. Zo besloot een kameraad in mijn jonge jaren op het Zuid een feestje (met afschuweli­jke dreunmuzie­k) te geven dat om 6u ’s ochtends begon. Hij verkocht exact vier pintjes. En dat zónder pandemie.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium