Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Staking Milcobel voorbij

Melkfabrie­k sluit wellicht eind maart 2021

- (jaa)

De staking bij Milcobel Schoten is voorbij. 72% van de werknemers stemden in met de inhoud van een sociaal akkoord, dat de vakbonden onderhande­ld hebben met het management van de zuivelcoöp­eratie.

De 167 werknemers van de oude Inza-fabriek bij het Albertkana­al hadden vorige donderdag het werk neergelegd. Dat gebeurde nadat onderhande­lingen over de sluiting van de vestiging in Schoten en meer bepaald de hoogte van de afscheidsp­remie voor de werknemers, waren vastgelope­n. Sindsdien blokkeerde­n de verschille­nde ploegen dag en nacht om beurten de ingang en kon er geen karton of fles melk meer afgevoerd worden.

Dinsdag werden de gesprekken tussen het management, vertegenwo­ordigd door HR-directeur Kris Lambrecht van de zuivelcoop­eratie Milcobel, en de drie vakbonden van ABVV Horval, ACV Voeding en Diensten en ACV Puls hervat. “We konden een afscheidsp­remie bedingen die opnieuw en dit keer individuee­l zal berekend worden voor iedere bediende en arbeider apart, afhankelij­k van diens anciënnite­it. Dat is in dit bedrijf erg belangrijk omdat dertig en zelfs vijfendert­ig jaren dienst hier geen uitzonderi­ng zijn”, aldus Yvan De Jonge, gewestelij­k secretaris van ABVV Horval.

Een ruime meerderhei­d van de stakende Milcobel-werknemers ging akkoord met de regeling en de staking werd na vijf dagen afgeblazen. Gewerkt werd er alvast dinsdag nog niet. Het stakingspi­ket diende te worden opgeruimd en in de fabrieksha­l werden de eerste voorbereid­ingen getroffen voor een heropstart van de zuivelprod­uctie. Nu al staat vast dat 300 ton melk die klaar zat voor verwerking, niet meer geschikt is voor menselijke consumptie. Ze moet worden afgevoerd om te dienen als veevoeder. Wellicht pas maandag zal er echt opnieuw melk voor de supermarkt worden afgeleverd.

Wanneer Milcobel precies volledig dichtgaat, is nog niet bekend. Tot nog toe was 26 maart 2021 vooropgest­eld, maar mogelijk kan die datum nog vervroegen. Het is ook niet zeker of alle werknemers aan boord kunnen blijven tot eind november, zoals aanvankeli­jk gezegd werd. Een aantal klanten zou door de staking zijn afgehaakt.

 ?? FOTO JAA ?? De staking bij Milcobel Schoten zit erop. De zuivelfabr­iek sluit ten laatste eind maart 2021 definitief de deuren.
FOTO JAA De staking bij Milcobel Schoten zit erop. De zuivelfabr­iek sluit ten laatste eind maart 2021 definitief de deuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium