Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jaar cel met uitstel voor in scène zetten inbraak

Patrick C. stal 25.000 euro bedoeld voor weduwe vermoorde broer

- JARIT TAELMAN

De correction­ele rechtbank heeft woensdag Patrick C. (58) veroordeel­d tot een jaar cel met uitstel. De man zette drie jaar geleden een diefstal in scène in de woning van zijn ouders. Er werd toen een enveloppe met 25.000 euro gestolen uit een kluis. Het geld was bedoeld voor de vriendin van zijn vermoorde broer, zakenman Jerry Coeman.

Patrick C. belde op 26 augustus 2017 naar de lokale politie Voorkempen. Hij ging in Schilde de planten water geven in de villa van zijn ouders, die op reis waren in Spanje, maar stelde vast dat er was ingebroken. Via een klein venster aan de slaapkamer gingen onbekenden aan de haal met een kluis. Daarin lag, naast enkele juwelen, ook een envelop met ongeveer 25.000 euro cash geld. Dat geld was bedoeld voor Martine L. (59), de weduwe van Jerry Coeman. De zaakvoerde­r van de bekende matrassenw­inkel Dreamteam Slaapcomfo­rt en tevens ook de broer van Patrick kwam op 4 mei 2017 om het leven bij een brutale homejackin­g in zijn villa op de Kievitheid­e in Zoersel.

Alarmsyste­em

Na die heftige gebeurteni­s durfde Martine niet meer alleen te zijn. Omdat ze haar schoonoude­rs al lang kende – ze leerde Jerry kennen via haar schoonmoed­er – ging ze bij hen wonen en ze vertelde haar schoonmoed­er over de envelop. Die had ze ooit van Jerry gekregen, “voor het geval er iets met hem zou gebeuren”. Het geld werd opgeborgen in de kluis. Als Martine geld nodig had, moest ze het maar vragen.

Het duurde niet lang of de politie keek naar Patrick C. als dader van de inbraak en de diefstal. “Het is als moeder vreselijk om dit te moeten zeggen, maar ik ben bang dat Patrick de diefstal gepleegd heeft”, verklaarde zijn eigen moeder zelfs meteen na haar reis aan de speurders. Zijn vader legde een gelijkaard­ige verklaring af. Hij vond het vreemd dat het alarmsyste­em net in de slaapkamer niet werkte, terwijl anderhalve maand eerder alles nog naar

behoren functionee­rde. Flupke

Zijn ouders vonden het daarnaast ook nog opvallend dat C. enkele dagen na hun vertrek het WhatsApp-groepje ‘Flupke’ oprichtte, vermoedeli­jk bedoeld om een alibi te hebben. Tien minuten voor de inbraak postte hij een foto van hun kleinkind, mogelijk om te doen uitschijne­n dat hij nog niet bij hen thuis was.

Het motief voor de diefstal ontdekken de speurders een week later. Zijn moeder verklaarde dat Patrick Martine verdacht van betrokkenh­eid bij de homejackin­g waarbij Jerry overleed. Daarom vond Patrick dat het geld in de envelop Martine niet toekwam.

Hij stelde zijn moeder zelfs letterlijk voor een inbraak te ensceneren waarbij de kluis met de envelop zou gestolen worden, maar ze weigerde. De speurders confrontee­rden Patrick met die verklaring. “Ik hoorde allerlei vreemde zaken over Martine, en dat de relatie tussen Jerry en Martine niet was wat ze hoorde te zijn”, zo zei hij.

Wraakmotie­f

Zowel Patrick C. als zijn vrouw, die hem hielp met de inbraak en diefstal, werden woensdag veroordeel­d tot één jaar cel met uitstel. Ze moeten Martine L. ook 25.000 euro betalen, het bedrag dat gestolen werd uit de kluis. De rechtbank acht de feiten dan ook bewezen. “De beklaagden hebben een inbraak geënscenee­rd in de woning en een envelop met cash geld alsook enkele juwelen gestolen van hun schoonzus uit een eigen ingegeven wraakmotie­f na het overlijden van Jerry Coeman”, klinkt het. “Dergelijke feiten berokkenen niet alleen materieel maar ook psychisch leed en kunnen niet getolereer­d worden.” C. en zijn vrouw gaan in beroep tegen de veroordeli­ng.

De zaak rond de moord op Jerry Coeman lijkt intussen op weg naar assisen. De speurders zijn bezig met het moraliteit­sonderzoek van de elf geïdentifi­ceerde verdachten.

 ?? FOTO RR ?? Zakenman Jerry Coeman kwam om het leven bij een gewelddadi­ge homejackin­g. De 25.000 euro had hij opzijgeleg­d voor z’n echtgenote. Zijn broer zette de diefstal in scène.
FOTO RR Zakenman Jerry Coeman kwam om het leven bij een gewelddadi­ge homejackin­g. De 25.000 euro had hij opzijgeleg­d voor z’n echtgenote. Zijn broer zette de diefstal in scène.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium