Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is aan Umicore om de vervuiling tegen te gaan”

PVDA start affichecam­pagne voor behoud Moretusbur­g

- (jas)

PVDA lanceert een affichecam­pagne in de wijk Moretusbur­g in Hoboken voor het behoud van de hele wijk. Metaalverw­erkend bedrijf Umicore, dat vlak naast de woonwijk ligt, wil huizen opkopen om een groene buffer te creëren.

Bij bijna de helft van de kinderen uit de wijk zijn in de eerste helft van dit jaar opnieuw verhoogde loodwaarde­n gemeten in het bloed. De gezondheid­srisico’s van een teveel aan lood in het bloed van kinderen zijn niet min. Zo tast het de ontwikkeli­ng van het zenuwstels­el aan en kan het negatieve gevolgen hebben op de het IQ. De oorsprong van het lood ligt bij Umicore, het metaalverw­erkend bedrijf dat vlak naast de woonwijk ligt. De oorzaak van de stijging kent Umicore nog steeds niet, al stelt het bedrijf zich nu hardop de vraag of een woonwijk nog wel thuishoort naast de fabriek. Daarom wil Umicore woningen opkopen om een groene bufferzone te realiseren.

PVDA wil daar niet van weten en is een affichecam­pagne gestart voor het behoud van de hele wijk met het opschrift ‘I love Moretusbur­g’. “Uiteraard begrijp ik dat gezinnen uit ongerusthe­id overwegen te verhuizen”, zegt PVDA-gemeentera­adslid Mie Branders. “Maar de bufferzone pakt de kern van het probleem niet aan. Het is aan Umicore om de loodvervui­ling terug te dringen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf bewezen dat dat kan. Een propere fabriek is goed voor de buren én voor de werknemers.”

Dertig gezinnen zouden al te kennen hebben gegeven te willen verhuizen. Umicore wil voorlopig nog geen aantallen noemen. “We willen de mensen eerst de tijd gunnen om het grondig te bekijken”, zegt woordvoerd­er Marjolein Scheers.

Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven, dat in zone 1 – die het dichtst bij de fabriek ligt – 28 huizen in eigendom heeft, is alleszins van plan te verkopen. “Als we een correcte prijs krijgen”, benadrukt Antwerps schepen van Wonen en voorzitter van Woonhaven Fons Duchateau (N-VA). “De huurders krijgen een andere huurwoning aangeboden. In de nabijgeleg­en wijken zijn er voldoende mogelijkhe­den.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Met affiches wil PVDA druk zetten op Umicore. “Een propere wijk is goed voor buren én werknemers”, klinkt het.
FOTO WALTER SAENEN Met affiches wil PVDA druk zetten op Umicore. “Een propere wijk is goed voor buren én werknemers”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium